Deloitte po tlaku vědců stahuje studii, která zlehčovala dopady oteplování na Česko

Jan Nevyhoštěný Helena Truchlá Jan Nevyhoštěný, Helena Truchlá
1. 10. 2020 12:21
Česká pobočka mezinárodní poradenské společnosti Deloitte musela po dvou týdnech od zveřejnění stáhnout svou studii o dopadech klimatických změn na českou ekonomiku. Analytický tým v ní vypočítal, že změny budou pro Česko pozitivní. Dle zjištění Aktuálně.cz však zpráva vyvolala velké pohoršení nejen mezi ekology, ale i ve vedení centrály nadnárodní společnosti. Nyní ji tak firma s omluvou stahuje.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

"Změna klimatu má dalekosáhlé nepříznivé dopady na přírodní systémy i lidskou společnost. V ekonomické rovině se změna klimatu týká primárně zemědělské produkce. Nicméně vliv je a bude patrný v celé řadě dalších odvětví, například v dopravě, energetice, turistickém ruchu nebo stavebnictví," uvedl v den publikace hlavní spoluautor studie a ekonom Deloitte David Marek.

Podle zprávy nazvané "Ekonomie změny klimatu" v nejmírnějším scénáři vývoje koncentrace skleníkových plynů v atmosféře bude HDP na osobu v Česku na konci 21. století o 0,3 procenta vyšší než při dnešních klimatických podmínkách.

V případě "nejteplejšího" scénáře by HDP v ČR na osobu v roce 2096 byl proti současným podmínkám vyšší o 1,1 procenta. Na první pohled se to může zdát málo, kumulovaný dopad od roku 2020 do konce století by ovšem činil 8,6 procenta v nejmírnějším scénáři a až 25 procent ve scénáři nejrychlejšího oteplování, uvádí studie, podle které  by pouze zemědělství v "nejteplejším" scénáři v Česku muselo čelit negativním dopadům.

O zprávě informovala v polovině září agentura ČTK a posléze ji převzala další média včetně Aktuálně.cz a také britská centrála Deloitte.

Zpráva však okamžitě po vydání vyvolala velké znepokojení mezi tuzemskými ekology a experty na klimatickou změnu. Mimo jiné se proti ní ohradili i vědci z Univerzity Karlovy. "Prezentované závěry nejsou adekvátně podložené, trpí omezeními použitého přístupu a neměly by být používány k zobecnění, o které se studie pokouší," uvedli vědci v rozsáhlém vyjádření

Podle informací Aktuálně.cz ohlasy začali ihned řešit i v centrále společnosti Deloitte. Firma si totiž velmi zakládá na své společenské odpovědnosti a jakékoliv spojování se zlehčováním, či dokonce popíráním negativních vlivů klimatické změny by mohlo být pro její klienty velmi nepříjemné.

Centrála Deloitte v polovině září na dotazy Aktuálně.cz nereagovala, nyní však komunikaci převzala česká pobočka. "Nešťastně pojaté znění textu nereprezentuje globální postoj společnosti Deloitte na dopady změny klimatu, a proto byla zpráva stažena a již není veřejně dostupná," potvrdil Aktuálně.cz ředitel komunikace Deloitte CZ Michal Malysa.

"Deloitte věří, že je nezbytné, aby všichni - od vlád přes podniky až po nevládní organizace a jednotlivce - chránili naši planetu. Věříme, že k dosažení cílů Pařížské dohody je zapotřebí neodkladně a okamžitě jednat. Věříme, že firmy, včetně Deloitte, mohou a musí hrát klíčovou roli tak, že se zaměří na vlastní procesy, inovují nová řešení starých způsobů podnikání a přesvědčí a pomohou ostatním, aby jednali," uvádí dále firma ve svém vyjádření ke stažení kontroverzní studie.

Zpráva o klimatické změně vycházela z metodiky Mezinárodního měnového fondu. Sice neobsahovala faktické chyby, metodologie MMF ovšem podle kritiků není natolik komplexní, aby zachytila řady dalších vlivů souvisejících se změnami klimatu.

"Vidět takto povrchní odhady z pera Deloitte je skutečně zarážející, protože Deloitte je běžně považován za lídra v oblasti poradenských služeb. Na první pohled je z ní patrný nedostatek analytického procesu postrádající jakékoliv podložení důkazy. Představuje tak zásadní ohrožení reputace Deloitte International," komentoval studii profesor Gail Whiteman z University of Exeter Business School a zakladatel ekologické organizace Arctic Basecamp.

Závěry zpochybnil i vedoucí klimatického týmu výzkumného centra Asociace pro mezinárodní otázky (AMO) Tomáš Jungwirth. "Ekonomické modely počítající jakousi ideální teplotu pro produktivitu toho kterého státu jsou tváří v tvář klimatické krizi jako prognóza budoucnosti nepoužitelné. Představa, že svět, v němž je nedostatek pitné vody, chybí základní potraviny, sužuje jej extrémní počasí, kolabují celé státy a stamiliony lidí přišly o domovy, je světem, v němž se Česko stane ostrovem věčně příznivého podnebí, společenské stability a nerušené prosperity, je jednoduše absurdní," uvedl Jungwirth. 

 

Právě se děje

Další zprávy