Český Amazon zvedá mzdy. Řadovým skladníkům dá až 175 korun za hodinu

ČTK ČTK
21. 8. 2019 13:44
Amazon pokračuje v náboru pro centrum v Dobrovízi před letošní prodejní špičkou a od 1. září zvyšuje základní hodinovou mzdu ze 150 na 160 až 175 korun hrubého podle dosavadní délky trvání pracovního poměru, tedy až o osm procent. Uvedla to mluvčí českého Amazonu Miroslava Jozová. Mzdy zvyšoval Amazon v Česku naposledy loni v srpnu. Společnost v Česku zaměstnává zhruba 3000 stálých zaměstnanců a kolem 2000 sezonních pracovníků.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jakub Plíhal

"Naším cílem je poskytovat zaměstnancům konkurenceschopné odměňování a vysoce atraktivní benefity. Proto každoročně v průběhu druhého čtvrtletí srovnáváme odměny pro podobné pozice v okolí. Výsledky oznamujeme ve třetím čtvrtletí a na jejich základě současně upravujeme mzdy. V České republice jsme našli už mnoho talentovaných lidí, a proto i nadále pokračujeme v náboru," uvedl šéf evropské distribuční sítě Amazonu Steven Harman.

Amazon navýšil mzdy i vedoucím pracovníkům, a to na 205 až 225 korun za hodinu. Společnost dlouhodobě zkoumala údaje stovky místních zaměstnavatelů. Mzdy a benefity porovnávala se srovnatelnými pozicemi v rámci regionu. Amazon například nabízí nad rámec běžných benefitů bezplatnou dopravu do práce či téměř kompletní úhradu školného v případě, že se zaměstnanec chce dál vzdělávat. Zaměstnanci též dostávají až desetiprocentní bonus podle docházky a výkonu centra.

"Zaměstnance Amazon sváží z celkem 60 měst a obcí, i z míst jako Děčín, Litvínov, Most, nebo dokonce Ústí nad Labem. Citelně tak přispívá ke snížení míry nezaměstnanosti v těchto z celorepublikového hlediska problémových oblastech, jimž tak významně ulevuje od nepříznivých sociálních jevů spjatých s nezaměstnaností," řekl ekonom Lukáš Kovanda. Podle něj výdělky, na které si zaměstnanci Amazonu přijdou, odpovídají celorepublikovému standardu v odvětví logistiky a skladování, benefity jsou nadstandardní.

Amazon nyní nabírá pracovníky pro distribuční centrum, a to i na kvalifikované pozice.

Amazon v ČR působí od roku 2013, kdy v Dobrovízi začalo fungovat centrum vráceného zboří, v roce 2015 byl spuštěn provoz distribučního centra Amazonu o ploše 95.000 čtverečních metrů. Centrum vráceného zboží loni ukončilo provoz, většina jeho zaměstnanců přešla do distribučního centra. Od začátku působení v tuzemsku Amazon investoval více než 150 milionů eur (zhruba čtyři miliardy korun).

 

Právě se děje

Další zprávy