Česku bude chybět dalších 100 miliard, počítá návrh rozpočtu

ČTK ČTK
5. 9. 2014 14:44
Návrh státního rozpočtu na rok 2015 projedná ve středu vláda, schodek má dosáhnout 100 miliard korun.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Ministerstvo financí počítá v návrhu rozpočtu na příští rok s celkovými daňovými příjmy včetně sociálního a zdravotního pojištění ve výši 975,6 miliardy korun. To je o 3,2 procenta více než letos schválený rozpočet. Vyplývá to z návrhu státního rozpočtu, který má ve středu projednat vláda.

Ministerstvo počítá v roce 2015 se schodkem rozpočtu 100 miliard korun, celkovými výdaji 1,219 bilionu korun a příjmy 1,119 bilionu korun. Údaje jsou včetně peněz z EU a dalších programů.

Více z DPH i pojistného

Na dani z přidané hodnoty by měl státní rozpočet získat 229,3 miliardy korun, tedy o necelých pět procent více než počítá ministerstvo letos. Na dani z příjmu fyzických osob plánuje získat 104,8 miliardy korun, což je téměř stejně ve srovnání s letošním rokem. Výnosy daně z příjmu firem by naopak měly stoupnout o osm procent na 89 miliard korun.

Na sociálním a zdravotním pojištění by měl rozpočet obdržet příští rok 400,5 miliardy korun. To je v meziročním srovnání nárůst o téměř pět procent.

Ekonomika poroste, věří úřad

Návrh státního rozpočtu na rok 2015 vychází z makroekonomické predikce ministerstva financí z července 2014. Rozpočet tak počítá v příštím roce s růstem ekonomiky o 2,5 procenta a průměrnou mírou inflace 1,7 procenta.

Deficit veřejných financí by měl příští rok zůstat pod tříprocentní hranicí, ministerstvo financí počítá se schodkem 2,3 procenta hrubého domácího produktu. Dluh by se měl podle ministerstva stabilizovat na úrovni letošního roku. Pro letošní rok ministerstvo počítá s deficitem veřejných financí 1,5 procenta.

Na celý letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 112 miliard korun. Premiér Bohuslav Sobotka i ministr financí Andrej Babiš již ale uvedli, že schodek bude zhruba 90 miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy