Česko získalo status země bez výskytu ptačí chřipky, pomůže to obchodu

ČTK ČTK
Aktualizováno 1. 9. 2021 11:42
Česká republika získala od Světové organizace pro zdraví zvířat (OIE) status země bez výskytu ptačí chřipky. Pomůže to zahraničnímu obchodu, protože v řadě zemí padnou omezení na obchodování s drůbeží a ptactvem z tuzemských chovů. Novinářům to na cvičení veterinárního dozoru Nákaza 2021 v Heroltovicích na Olomoucku řekl ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.
Pomůže to zahraničnímu obchodu, protože v řadě zemí padnou omezení na obchodování s drůbeží a ptactvem z tuzemských chovů.
Pomůže to zahraničnímu obchodu, protože v řadě zemí padnou omezení na obchodování s drůbeží a ptactvem z tuzemských chovů. | Foto: Shutterstock

Letos bylo v Česku vyhlášeno 37 ohnisek ptačí chřipky v chovech drůbeže a jedno ohnisko v chovu ptáků držených v zajetí. Poslední ohnisko bylo zlikvidováno v červnu.

"Získali jsme status země prosté ptačí chřipky, protože jsme veškerá ohniska zlikvidovali," uvedl Semerád. OIE o svém rozhodnutí informovala české úřady v závěru srpna. První letošní ohnisko ptačí chřipky bylo potvrzeno 22. ledna v malochovu drůbeže v obci Dlouhá Lhota u Tábora v Jihočeském kraji. Postupně přibylo 37 dalších ohnisek v chovech, která se nacházela jak v neevidovaných malochovech, tak v komerčních chovech. V červnu byla ukončena mimořádná opatření v posledním letošním ohnisku v Mladé Boleslavi - Čejeticích

Díky získání statusu země prosté ptačí chřipky by podle Semeráda měly postupně padnout obchodní bariéry, které zavedly některé země na import drůbeže a ptactva z Česka. Kvůli chřipce letos omezilo s Českem obchod 11 států mimo EU - Rusko, Tchajwan, Ukrajina, Bělorusko, Spojené arabské emiráty, Singapur, Hongkong, Filipíny, Mexiko, Kazachstán a Kuvajt. Dlouhodobě platí omezení ze strany Číny a Japonska.

SVS o rozhodnutí OIE informuje své zahraniční kolegy. "Dochází k postupnému uvolňování a (čeští vývozci drůbeže a ptactva) se vrací na zahraniční trhy," uvedl Semerád, podle kterého ale v případě některých zemí bude obnova exportu z Česka kvůli jejich vlastním předpisům trvat i několik měsíců.

Veterináři a chovatelé podle Semeráda musí být nadále ve střehu, jelikož nebezpečí zavlečení ptačí chřipky zdaleka nepominulo. "Za posledních 14 dní jsou hlášena nová ohniska z Holandska a dalších zemí. Stále se (ptačí chřipka) vyskytuje v populaci divokých ptáků, takže nebezpečí hrozí," upozornil Semerád.

Podle předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriely Dlouhé chovatelé na prohlášení Česka jako země prosté chřipky netrpělivě čekali. "Velice to pomůže při exportu především násadových vajec do třetích zemí, kde u těchto chovatelů došlo k velkým ekonomickým ztrátám," uvedla.

 

Právě se děje

Další zprávy