Česko za 25 let: Korunou už platit nebudeme, závislost na autech ale zůstane

Tereza Holanová Tereza Holanová
21. 4. 2016 10:28
Téměř dvě třetiny respondentů (63 procent) očekává, že za 25 let už Česko nebude mít korunu. I po pětadvaceti letech ale zůstane tuzemská ekonomika závislá na výrobě aut. Ukázal to průzkum společnosti EY. Pracovní doba se stane pružnější než teď. A podle více než poloviny dotázaných bude za 25 let hlavním lídrem světové ekonomiky Čína.
Ilustrační foto (humanoidní robot NAO)
Ilustrační foto (humanoidní robot NAO) | Foto: ČTK

Praha - Výroba aut zůstane hlavním motorem české ekonomiky i za čtvrt století. Alespoň podle studie poradenské společnosti EY. Vychází z průzkumu mezi 1200 respondenty z řad podnikatelů, zástupců firem či veřejných institucí a studentů středních a vysokých škol.

Téměř polovina (45 procent) Čechů si myslí, že i za pětadvacet let bude hlavním tahounem ekonomického růstu výroba - zvláště automobilový průmysl a strojírenství, které s výrobou aut v Česku ve většině případů souvisí.

Česká závislost na tomto oboru přitom dlouhodobě sílí. V roce 2014 se automobilový průmysl podílel na tuzemském exportu 23,4 procenta, loni podle Asociace exportérů přesáhl podíl 25 procent. Dokud takový "motor" správně funguje, daří se celé ekonomice. Pokud by se ale zadrhl - třeba kvůli poklesu poptávky v Německu, která je největším odběratelem tuzemských součástek, může celé české hospodářství stáhnout dolů.

"Riziko tu samozřejmě existuje, je to sázka na to, že se automobilovému průmyslu podaří adaptovat na nové měnící se požadavky, například na rozvoj elektromobilů. Pokud velcí hráči tyto trendy zachytí, pořád bychom tu měli mít solidní automobilový průmysl," věří Petr Knap, partner podnikového poradenství a řízení rizik EY.

Tomu, že by proběhla výraznější technologická revoluce a nejsilnějším sektorem se do roku 2041 stala oblast informačních technologií, věří jen 18 procent respondentů. "Více než ostatní respondenti sázejí na informační technologie studenti středních a vysokých škol, tedy zástupci generace, která povede tuto zemi za 25 let. Čtvrtina z nich si myslí, že za 25 let bude IT tahounem," říká Knap.

Jaký sektor potáhne českou ekonomiku v roce 2041?

Odvětví Podíl odpovědí
Automobilový průmysl 26 %
Státní správa 20 %
Strojírenství 19 %
Informační technologie 18 %
Zdravotnictví 5 %
Energetika 5 %
Finance 3 %
Cestovní ruch 2 %
Jiné 3 %

Téměř dvě třetiny respondentů (63 procent) očekává, že za 25 let už Česko nebude mít korunu. Podle 53 procent lidí budeme platit eurem, podle každého desátého nějakou kybernetickou měnou. "Speciálně se vyhýbáme bitcoinu, může to být jakákoliv kyberměna, třeba která ještě neexistuje," říká Knap. Jen tři lidé z deseti předpokládají, že v tuzemsku i za čtvrt století zůstane koruna.

"Podpora Evropské unie i její měny je mnohem nižší u ženské populace než u mužů, a to dokonce o celou jednu třetinu," dodává Magdalena Souček, vedoucí partnerka EY v ČR.

Podle 84 procent respondentů dojde do roku 2041 k elektronizaci státní správy a například kontrola správného zdanění bude u všech transakcí probíhat automaticky. "Polovina osob předpokládá stejný daňový systém jako dnes. Výrazné rušení daní, jako například daně z příjmů právnických osob, se neočekává," uvádí studie.

Zároveň podle průzkumu čtvrtina respondentů předpokládá, že pracovní doba bude pružnější než dosud. Délka práce se ale zásadně nezmění, měla by dosahovat sedm až osm hodin denně.

Pokud jde o budoucí rizika, nejsilnější obavy panují o vztahy mezi Západem a Východem. Má je 22 procent dotázaných, převážně podnikatelů. "Klíčové jsou pro ně zejména vztahy s exportními trhy,“ vysvětluje vedoucí partner transakčního poradenství EY Vladislav Severa.

Dále se Češi bojí postupné islamizace Evropy, z níž má strach 19 procent respondentů. Zhroucení ekonomického systému se obává 13 procent lidí, mezi podnikateli je to ale každý pátý. "Tím jsme mysleli kolaps současného finančního uspořádání, že přestanou fungovat úvěrové a akciové trhy," uvádí Knap.

Podle více než poloviny dotázaných bude za 25 let hlavním lídrem světové ekonomiky Čína. O Spojených státech amerických si to myslí jen čtvrtina lidí, Evropské unii v tomto ohledu věří jen sedm lidí ze sta. Názor širšího vzorku populace a oslovených manažerů se však liší. Mezi nimi věří Číně jen 42 procent lidí a mnohem větší optimismus panuje ohledně USA.

Kdo bude tahounem světové ekonomiky v roce 2041?

Stát nebo seskupení Názor české populace Názor manažerů
Čína 51 % 42 %
Indie 13 % 15 %
USA 24 % 37 %
EU 7 % 3 %
Nějaký islámský stát 1 % 4 %
Jiný stát 3 % 0 %

Čtvrtina dotázaných počítá s tím, že virtuální realita bude v roce 2041 běžnou součástí života většiny lidí, podle pětiny respondentů to bude 3D tisk a podle 14 procent "chytré oblečení". "Může to být tričko, které vám měří tep, vzdálenost, kterou uběhnete, stejně tak oblečení pro pacienty, které bude sledovat jeho zdravotní stav," upřesňuje Knap.

Že by lidský mozek zvládl přímo komunikovat s počítačem, očekává jen osm osob ze sta. Zato 73 procent Čechů věří, že prezidentský úřad povede v té době žena. "Ženu si na Hradě umí představit více muži než ženy samotné," dodává Magdalena Souček.

 

Právě se děje

Další zprávy