Česko vyhrálo arbitráž kolem obchodního domu Kotva

ČTK ČTK
Aktualizováno 17. 12. 2014 16:42
Kyperská společnost Forminster se domáhala náhrady škody ve výši 802 milionů korun.
Obchodní dům Kotva
Obchodní dům Kotva | Foto: Galerie Jaroslava Fragnera / archiv Oldřicha Schwarze

Praha - Česká republika zvítězila v mezinárodní arbitráži, ve které se kyperská společnost Forminster domáhala náhrady škody 802 milionů korun kvůli údajnému poškození její investice ve společnosti Kotva. Informovalo o tom dnes ministerstvo financí. Žaloba byla podána letos v lednu.

Mezinárodní rozhodčí tribunál se sídlem v Ženevě podle ministerstva konečným nálezem nárok na náhradu škody v plném rozsahu zamítl. Tribunál zároveň České republice přiznal náhradu nákladů za vedení arbitráže, Česko tak získá 351 543 korun a 20 000 eur.

"Českou republiku v této arbitráži zastupoval interní tým ministerstva financí, a to bez pomoci externích právníků, jak bylo v minulosti zvykem," uvedl ministr financí Andrej Babiš.

Forminster se dožadoval náhrady škody za soudní rozhodnutí, které firmě zastavilo výkon akcionářských práv ve společnosti Kotva, jež se přejmenovala na K-T-V invest. Tím měla ČR porušit dohodu o podpoře a vzájemné ochraně investic mezi ČR a Kyprem.

Podle Forminster Enterprises Limited (FEL) byl se zhruba 56procentním podílem majoritním akcionářem Kotvy. Převod akcií včetně cenných papírů Kotvy z investičního fondu Trend na kyperskou firmu je považován za jeden z největších případů tunelování v české historii. Původní akcionáři Trendu tak přišli údajně o více než miliardu korun.

Amnestie zastavila stíhání

České soudy se kauzou kolem Kotvy začaly zabývat před několika lety. Městský soud původně uložil za podvody s akciemi firmy bývalému šéfovi investičního fondu Trend Miroslavu Hálkovi pětiletý trest vězení, Martinu Vlčkovi šestiletý trest a dalším třem mužům - Miroslavu Vlastníkovi, Luboši Zlatohlávkovi a Liboru Pávovi - podmíněné tresty. Vrchní soud v Praze v roce 2011 však případ vrátil státnímu zástupci k došetření. Stíhání následně žalobci zastavili na základě amnestie prezidenta Václava Klause.

Arbitráž byla podle zástupce akcionářů fondu Trend Petra Kulvaita posledním pokusem právníků FEL o "další obohacení osob, které se již jednou na vytunelovaném majetku z investičního fondu Trend obohatily". Kyperská společnost totiž podle něj obešla soudní zajištění 56 procent akcií Kotvy a vydražila je v konkurzním řízení s fondem. Majetek se tak nevrátil původním akcionářům. Forminster pak podle Kulvaita "založil Hálek pouze jako schránku pro ukrytí zcizeného majetku z investičního fondu Trend".

Podle zrušeného verdiktu městského soudu Hálek spolu s dalšími čtyřmi muži počátkem roku 2003 padělal smlouvu o půjčce akcií Kotvy Forminsteru od společnosti Královéhradecká Brokerská (KHB) na 2230 dnů. Akcie přitom byly FEL podle spisu v roce 1997 prodány, a nikoli půjčeny. Za KHB údajný padělek podle verdiktu podepsali Vlastník a Páv, za FEL Hálek. Tím podle městského soudu vytvořili fiktivní pohledávku.

Následně prý vytvořili a antedatovali smlouvu o postoupení fiktivní pohledávky z KHB na společnost Genta. Za KHB smlouvu podle soudu podepsali Vlastník a Páv, za Gentu a FEL Hálek. Gentu podle zrušeného verdiktu podvodně ovládl Vlček, když padělal její akcie. Vlček poté údajně u soudu podal několik návrhů na vydání předběžných opatření, aby FEL nemohla s akciemi nakládat. Policie se případem začala zabývat na základě trestního oznámení, které podala právě FEL.

ČR nedávno uspěla také v arbitráži s Anglia Auto Accessories o 200 milionů korun. Arbitráž skončila předčasně z procesních důvodů ve prospěch Česka, když žalobci opakovaně neuhradili náklady rozhodčího řízení.

 

Právě se děje

Další zprávy