Česká práce stále v konkurenci ostatních zemí pokulhává. V žebříčku si však polepšila

ČTK ČTK
Aktualizováno 17. 10. 2018 9:43
Konkurenceschopnost Česka letos opět sráží špatná infrastruktura, nedostatek kvalifikované pracovní síly i zaostávání v informačních technologiích.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: iStock

Praha - Česko skončilo letos na žebříčku konkurenceschopnosti zemí, který každoročně sestavuje Světové ekonomické fórum (WEF), na 29. příčce ze 140 hodnocených států. Od letošního roku je žebříček sestavován podle nové metodiky. V posledních několika letech bylo Česko na 31. místě.

Konkurenceschopnost ČR letos opět sráží špatná infrastruktura, nedostatek kvalifikované pracovní síly, stav institucí a zaostávání v informačních technologiích. Vyplývá to ze studie Světového ekonomického fóra, která bude dnes zveřejněna na Fóru Studie WEF v Praze.

V porovnání s prvními 15 zeměmi EU zaostává Česko s výjimkou makroekonomické stability ve všech dalších jedenácti ukazatelích. "Vlak nejlepších nám ujíždí. Situace se oproti loňsku v zásadě nezměnila," uvedl Pavel Kafka, prezident České manažerské asociace, která se na sběru dat pro studii podílí. Ve střední Evropě si ČR vede nejlépe, následují ji sedmatřicáté Polsko, jedenačtyřicáté Slovensko a osmačtyřicáté Maďarsko.

Podle zprávy WEF ztrácí ČR například v oblasti optického připojení k internetu, které je považováno za důležitou technologii pro rozvoj ekonomiky. Slábne aktivita v oblasti informačních technologií, což naznačuje i klesající podíl vývozů high-tech výrobků, jako jsou letecké a kosmické produkty, počítačové zařízení, elektronika a telekomunikace. V porovnání s EU zaostává ČR ve výdajích veřejného sektoru na výzkum a vývoj.

Právě nízká inovační schopnost České republiky je podle hlavního ekonoma Czech fund Lukáše Kovandy důvod, proč země zaostává za  "starými" zeměmi EU (EU15).

"Nízká inovační schopnost ČR souvisí s naším postavením ekonomiky se stále poměrně nízkou přidanou hodnotou výroby. Dochází sice k postupné sofistikaci výroby, takže přidaná hodnota se poněkud zvyšuje, stále však nadnárodní společnosti vyhledávají ČR zejména pro její levnou a kvalifikovanou pracovní sílu. Nikoli z toho důvodu, že by zde nalezly jedinečné globálně uplatnitelné know-how nebo znalosti," dodává Kovanda.

ČR obdržela celkové skóre 71,2 ze 100 možných bodů. Na špici celkového žebříčku konkurenceschopnosti nenastaly meziročně změny. Nejvyšší hodnocení obdržely Spojené státy (85,6), Singapur (83,5) a Německo (82,8).

Žebříček konkurenceschopnosti zemí:

Pořadí Země
1. Spojené státy
2. Singapur
3. Německo
4. Švýcarsko
5. Japonsko
6. Nizozemsko
7. Hongkong
8. Británie
9. Švédsko
10. Dánsko
29. Česká republika
41. Slovensko

WEF porovnává země podle 12 faktorů, které zahrnují infrastrukturu, vzdělání a zdravotnictví, efektivitu pracovního trhu, technologickou připravenost, inovace, velikost trhu, makroekonomické prostředí, transparentnost a výkonnost vlády. Autoři vycházejí z dat OSN a dalších mezinárodních organizací a z vlastního průzkumu mezi zástupci firem ve sledovaných zemích. Žebříček zahrnuje 140 zemí z celého světa.

 

Právě se děje

Další zprávy