Česko v půlce roku hospodaří nejlépe v historii. Výrazně vzrostl výběr daní

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
Aktualizováno 1. 7. 2016 14:23
Přebytek státního rozpočtu v červnu vzrostl na 40,6 miliardy korun z květnových 22,4 miliardy korun. Na celý rok 2016 je schválen rozpočet se schodkem ve výši 70 miliard, výsledný účet by měl ale být vzhledem k aktuálnímu vývoji podstatně lepší.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Aktuálně.cz

Praha – Lepší výběr daní i pokles výdajů přispěly k tomu, že Česko v první polovině roku 2016 hospodařilo nejlépe ve své samostatné historii od roku 1993. Přebytek státního rozpočtu v červnu vzrostl na 40,6 miliardy korun z květnových 22,4 miliardy korun.

Příjmy státního rozpočtu za prvních šest měsíců roku 2016 vzrostly meziročně o 2,3 procenta na celkových 655,4 miliardy korun, zatímco výdaje klesly o půl procenta na 614,8 miliardy korun. Za poklesem výdajů je především pokles investic.

"Na výdajové straně pokračuje pokles kapitálových výdajů, který je způsoben ukončením minulého programového období EU fondů a jen pomalým náběhem období nového. Ani problémy s posudky EIA situaci nevylepšují. To se projevuje na propadu stavebnictví – celý sektor meziročně klesá už dva měsíce dvouciferným tempem," říká ekonom Komerční banky Marek Dřímal.

Na celý rok 2016 je schválen rozpočet se schodkem ve výši 70 miliard, výsledný účet by měl ale být vzhledem k aktuálnímu vývoji podstatně lepší. Ekonomové očekávají na konci roku zhruba poloviční deficit, než je ten schválený.

Ministerstvo financí, které údaje o hospodaření českého státu publikovalo, si chválí zvýšený výběr daní, za kterým je podle úřadu efektivnější výběr i růst ekonomiky. Celkové daňové příjmy stouply o 9,2 procenta. Zatímco daňové příjmy výrazně rostou, příjmy z EU se v první půlce roku propadly meziročně o 14 procent na 115,5 miliardy korun.

Nejrychleji roste inkaso daně z příjmů právnických osob. Firmy za prvních šest měsíců roku 2016 zaplatily na dani z příjmů meziročně o desetinu více, celkem 60,8 miliardy korun. "Dosavadní vývoj odráží pokračující dynamiku ekonomiky a efektivnější výběr daně, kdy Finanční správa provedla řadu kontrolních akcí se zaměřením na převodní ceny," uvedla mluvčí ministerstva financí Kateřina Vaidišová.

Na DPH stát za půl roku vybral 110,8 miliardy korun, což je meziročně o 4,4 procenta více. Rostou také příjmy z pojistného na sociální zabezpečení, které zatím při meziročním růstu o 5,7 procenta dosáhly na 210,8 miliardy korun.

Na meziroční pokles celkových výdajů působily zejména nižší kapitálové výdaje o 14,9 miliardy korun. Další výdaje státního rozpočtu rostly. Nejvíce se na celkových výdajích ve výši 614,8 miliardy korun tradičně podílely sociální dávky.

Celkově bylo na sociálních dávkách vyplaceno 256,1 miliardy korun, což je o 10,1 miliardy více než na konci června 2015. Na tom se podílely nejvíce výdaje na důchody, které meziročně vzrostly o devět miliard, tedy o 4,8 procenta. "V nárůstu se výrazně projevil únorový jednorázový příspěvek k důchodům ve výši 1200 Kč, což představovalo v absolutní výši cca 3,5 miliardy korun," připomněla Vaidišová.

 

Právě se děje

Další zprávy