Česko spadlo v žebříčku ekonomické svobody o tři příčky. Tíží ho vláda a finance

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
10. 9. 2020 12:14
Česko je 25. ekonomicky nejsvobodnější zemí ze 162 sledovaných států světa. V žebříčku tak spadlo o tři příčky oproti loňsku, vyplývá z indexu ekonomické svobody kanadského institutu Fraser, kterou publikoval Liberální institut. Nejsvobodnější zemí světa zůstal podle žebříčku Hongkong, naopak nejméně svobodná zůstala Venezuela.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: iStock

Index se zveřejňuje od roku 1996. Letos zveřejněné údaje vycházejí z dat roku 2018. Zpoždění je způsobeno tím, že je nutné počkat na údaje ze 162 zemí světa. Index se skládá z pěti ukazatelů, které se týkají velikosti státního sektoru, úrovně právního státu, mezinárodního obchodu nebo celkové regulace. Dalším faktorem je měnové prostředí dané země a inflační prostředí.

"Ačkoliv si Česko v relativním srovnání o tři příčky pohoršilo, v absolutní míře ekonomické svobody si mírně polepšilo, a to dokonce na nejvyšší skóre od roku 1990. V Nizozemsku, Rumunsku a na Kypru však udělali v rámci ekonomické svobody ještě větší pokrok, a tak Česko pro letošek předběhli," uvedl ředitel Liberálního institutu Martin Pánek.

Při detailnějším pohledu na výsledky Česka je podle hlavního ekonoma Liberálního institutu Jiřího Nohejla mírné zhoršení u ukazatele velikosti vlády a financí. "Tento trend může být varující zvláště vzhledem k tomu, že v letech 2019 a 2020 mj. v reakci na pandemii přistoupila česká vláda ke krokům, které nejen obrovsky navyšují vládní výdaje, a to v mnoha ohledech ne zrovna produktivním směrem," uvedl.

V oblasti celkové regulace je Česko na 16. místě, v oblasti zahraničního obchodu na 29. místě stejně jako u právního systému. V případě stavu financí je na 73. místě a ve velikosti vlády dokonce na 77. místě.

Hongkong a Singapur jsou opět na čele indexu. Nový Zéland, Švýcarsko, Spojené státy, Austrálie, Mauricius, Gruzie, Kanada a Irsko uzavírají nejlepší desítku.

Liberální institut upozornil, že Hongkong je na čele žebříku nepřetržitě od roku 1990. "Letošní výroční zpráva, která pracuje s daty za rok 2018 však varuje, že nedávné události pravděpodobně budou znamenat pokles hongkongského skóre, jakmile budou dostupná data za roky 2019 a 2020," uvedl.

Vybrané výsledky Indexu ekonomické svobody 2020:

1. Hongkong
2. Singapur
3. Nový Zéland
4. Švýcarsko
5. Austrálie
6. USA
21. Německo
25. Česko
38. Slovensko
53. Maďarsko
77. Polsko
161. Súdán
162. Venezuela

Zdroj: Fraser Institute

 

Právě se děje

Další zprávy