Česko se zadluží o dalších 50 miliard. Vláda schválila návrh rozpočtu na příští rok

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 25. 9. 2017 16:20
Rozpočet, který bude schvalovat sněmovna vzešlá z říjnových voleb, počítá s růstem platů ve veřejné správě i se zvýšením rozpočtu vysokých škol o tři miliardy korun.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Stát bude příští rok hospodařit se schodkem 50 miliard korun. Návrh rozpočtu dnes schválila vláda. Hlasování ministrů bylo jednomyslné, uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Rozpočet, který bude schvalovat Poslanecká sněmovna vzešlá z říjnových voleb, počítá s růstem platů ve veřejné správě i se zvýšením rozpočtu vysokých škol o tři miliardy korun.

Ministerstvo financí uvedlo, že příjmy státního rozpočtu jsou pro rok 2018 navrženy ve výši 1302,3 miliardy korun, naopak výdaje státního rozpočtu by měly činit 1352,3 miliardy korun. Deficit by tak měl dosáhnout 50 miliard korun.

Vláda během dnešního jednání také rozhodla, že zaměstnanci ve veřejné správě a členové bezpečnostních sborů, tedy policisté, hasiči či příslušníci vězeňské služby, dostanou od listopadu přidáno deset procent. Učitelé v regionálním školství si polepší o 15 procent.

Zároveň kabinet schválil od ledna růst průměrných důchodů o 475 korun měsíčně. Předsednictvo vlády se také shodlo, že vysoké školy dostanou tři miliardy korun navíc.

"Důležité pro mne bylo, že jsme při všech navýšeních výdajů na potřebné věci dokázali dodržet padesátimiliardový schodek státního rozpočtu, to znamená, že jsme nalezli úspory v jiných typech výdajů a mobilizovali dostupné příjmy státu," uvedl Sobotka. Podle něj schválený návrh podpoří další ekonomický růst ČR.

Ministr financí Ivan Pilný (ANO) dnes zopakoval, že podobu návrhu schváleného rozpočtu považuje za silně ovlivněnou nadcházejícími volbami. "Můj názor se nemění. Podle mého názoru je to rozpočet volební a měl by více pamatovat na to, že časem přijdeme o evropské peníze a kohezní fondy. Na druhou stranu bych chtěl poděkovat za dohodnutý kompromis," uvedl.

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) novinářům řekla, že jednotlivé položky rozpočtu byly už dohodnuty před schůzí vlády, takže jednání nebylo bouřlivé. "Dnes už nebyly žádné hádky, žádné diskuse," uvedla. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) označil návrh za kompromis možného.

"Státní rozpočet pro příští rok přináší výrazný růst mandatorních výdajů jako jsou platy ve veřejném sektoru a sociální dávky (především důchody). Investice jsou sice plánovány nižší než letos, ale nakonec můžou vzrůst kvůli nutnosti vyčerpat část EU fondů - a s nimi může vzrůst i schodek státního rozpočtu," komentuje schválený rozpočet Marek Dřímal, ekonom Komerční banky.

Plánovaná navýšení výdajů podle Dřímala zavazují i budoucí vlády. "Až přijde příští ekonomická krize, schodky rozpočtů můžou opět výrazně vzrůst," říká ekonom.

Růst platů, důchodů nebo příjmů vysokých škol umožnilo navýšení příjmů rozpočtu zhruba o 21 miliard korun proti červnovému návrhu. K tomu ministerstvo financí přistoupilo po zlepšení odhadu vývoje ekonomiky a výběru daní. Navíc jednotlivá ministerstva uvolnila ze svých rezerv zhruba deset miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy