Česká ekonomika loni rostla o 2 procenta, více jsme utráceli

Tereza Holanová Tereza Holanová
Aktualizováno 27. 2. 2015 9:50
Kromě zahraničního obchodu přispěly k oživení českého trhu i investice firem a spotřeba domácností. Na konci roku 2014 rostl HDP o 1,5 procenta.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Česká ekonomika se loni po dvou letech poklesu vrátila k růstu. Hrubý domácí produkt (HDP) se za celý rok 2014 zvýšil o 2 procenta. Ukázala to páteční data Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Za tento růst vděčí ekonomika hlavně zahraniční poptávce, která ke zmíněným dvěma procentům přispěla hodnotou 1,3 procentního bodu. "Vývoz vzrostl o 8,8 procenta, zatímco dovoz o 9,6 procenta," upřesňuje ČSÚ. Stejně tak rostly ceny exportu, které loni byly o 4 procenta vyšší, zatímco ceny importu vzrostly jen o 2,4 procenta.

Druhým nejdůležitějším příspěvkem k loňskému HDP byla takzvaná tvorba hrubého kapitálu, která činila 0,3 procentního bodu. Firmy investovaly hlavně do strojů či stavebnictví.

Výdaje domácností na konečnou spotřebu přispěly k růstu 0,2 procentního bodu. Domácnosti utratily ve srovnání s rokem 2013 o 1,7 procenta více. K růstu spotřeby přitom došlo prakticky ve všech oblastech, tedy například u dopravy, rekreace, stravování, odívání, potravin či bytového vybavení.

"Spotřeba domácností se zvyšuje díky zvyšující se zaměstnanosti i růstu mezd, přičemž kupní síle výrazně pomáhá nulová inflace," uvádí ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Stejnou hodnotou jako domácnosti přispěla k růstu HDP i vláda. Do jejich výdajů se řadí jednak veřejné výdaje, kromě toho sem patří transfery, tedy například sociální dávky, příspěvky na důchod nebo podpory v nezaměstnanosti.

Na konci roku růst zpomalil

Přímo ve čtvrtém čtvrtletí činil meziroční růst HDP 1,5 procenta. V rámci celého roku 2014 tak došlo ke zpomalení, protože ve všech ostatních kvartálech růst přesahoval dvě procenta – například za červenec až září to bylo 2,2 procenta. Za pomalejší růst na konci roku může hlavně nižší výběr spotřební daně z tabákových výrobků.

Jak navíc připomíná analytik Home Credit Michal Kozub, na počátku roku 2014 se ekonomice dařilo růst více hlavně díky nižší srovnávací základně. Jinými slovy, v roce 2013 klesala česká ekonomika tak výrazně (například v prvním kvartále 2013 o 2,2 procenta), že byl rozdíl viditelnější. "Ale konec roku 2014 se srovnával s koncem roku 2013, kdy ekonomika už rostla," dodává Kozub.

Meziměsíčně rostla česká ekonomika v posledních třech měsících loňského roku o 0,4 procenta.

Oživení se nezastaví ani letos

V letošním roce by mělo oživování českého trhu pokračovat. Ministerstvo financí očekává růst 2,4 procenta, podobný odhad mají i další ekonomové. "Domácnosti více utrácejí, firmy plánují více investovat a podle našich průzkumů také více inovovat. Růst tržeb očekávají letos více než čtyři pětiny tuzemských firem," říká například řídící partner PwC Česká republika Jiří Moser.

"Růstu bude pomáhat levná ropa a stále podhodnocená koruna při expanzivnější politice státu," dodává analytik Raiffeisenbank Michal Brožka. Díky levnější koruně totiž bude pro tuzemské exportéry nadále výhodné prodávat zboží na zahraničních trzích.

Podle Hlavního ekonoma ING Bank Jakuba Seidlera navíc čísla za rok 2014 ukazují, že dochází k robustnímu oživení domácí ekonomiky a spekulace o tom, že by Česká národní banka mohla dále uměle oslabovat korunu, jsou zatím předčasné. "ČNB bude s vývojem domácí poptávky v posledním čtvrtletí 2014 spokojená, což potřebu jejího případného dalšího zásahu snižuje," říká.

 

Právě se děje

Další zprávy