Česko se v žebříčku konkurenceschopnosti dostalo na zatím nejlepší místo. Vede Dánsko

ČTK ČTK
15. 6. 2022 10:02
Dánsko vede letošní žebříček konkurenceschopnosti, který sestavuje švýcarský institut IMD. Z první pozice sesadilo Švýcarsko, které je letos druhé. V hodnocení zabodovalo i Česko, které postoupilo o osm míst na 26. příčku, což je v této klasifikaci jeho zatím nejlepší umístění.
Obyvatelé Dánska jsou podle výzkumu nejšťastnější na světě.
Obyvatelé Dánska jsou podle výzkumu nejšťastnější na světě. | Foto: www.visitcopenhagen.com

Ze zemí Visegradské skupiny (V4) zůstává Česko nejvíce konkurenceschopnou ekonomikou, před Maďarskem (39.), Slovenskem (49.) a Polskem (50.). Česko o jednu příčku předstihlo i své dosavadní nejlepší postavení v žebříčku z roku 2016, kdy se umístilo na 27. pozici, uvedl předseda správní rady českého Spotřebitelského fóra Kryštof Kruliš. Spotřebitelské fórum do žebříčku dodává data za Česko.

"Výborné umístění na celkové 12. pozici jsme zaznamenali v rámci nově zavedeného dílčího kritéria, které sleduje bezpečnost internetových serverů," uvedl Kruliš. Letošní postup v žebříčku je podle něj dán zejména vylepšením ukazatelů v oblastech efektivity soukromého i veřejného sektoru. Pořadí zohledňuje statistické údaje o ekonomice před začátkem války na Ukrajině.

Žebříček odráží ekonomické veličiny dosažené zejména za předchozí vlády, upozorňuje Kruliš. Subjektivní hodnocení vycházející z průzkumu mezi předními manažery jsou už letošní a vypovídají o tom, jaká očekávání měli manažeři od nové vlády na jaře letošního roku.

V žebříčku je těsně před Českem Izrael (25.) a za ním Jižní Korea (27.). Ze zemí střední a východní Evropy se lépe umístilo jen Estonsko na celkové 22. pozici. Kompletní žebříček najdete zde.

Podle dotazníkového šetření pokládají čeští manageři za největší výhodu české ekonomiky kvalifikovanou pracovní sílu a s odstupem i nákladovou konkurenceschopnost, spolehlivost infrastruktury a vysokou úroveň vzdělání.

Letošní ročník žebříčku porovnává konkurenceschopnost 63 ekonomik světa. Z žebříčku vypadlo Rusko a Ukrajina, a to s ohledem na nedostupnost spolehlivých údajů. Nově byl zařazen Bahrajn.

Srovnání vychází ze dvou třetin z 333 indikátorů založených na dostupných statistických údajích a z poslední třetiny z průzkumu mezi předními manažery v jednotlivých zemích. Průzkum se uskutečnil v měsících únor až duben 2022. Základní kategorie konkurenceschopnosti sledované v žebříčku jsou výkonnost hospodářství, efektivita vlády a podnikatelského prostředí a infrastruktura.

Umístění vybraných zemí v žebříčku konkurenceschopnosti:

POŘADÍ 2022 ZEMĚ POŘADÍ 2021
1. Dánsko 3.
2. Švýcarsko 1.
3. Singapur 5.
4. Švédsko 2.
5. Hongkong (Čína) 7.
6. Nizozemsko 4.
7. Tchaj-wan (Čína) 8.
8. Finsko 11.
9. Norsko 6.
10. USA 10.
15. Německo 15.
20. Rakousko 19.
23. Británie 18.
26. Česko 34.
28. Francie 29.
39. Maďarsko 42.
41. Itálie 41.
49. Slovensko 50.
50. Polsko 47.

Zdroj: IMD

 

Právě se děje

Další zprávy