Česko-ruská banka je na pokraji krachu, chybí v ní přes miliardu korun

Marek Miler
17. 6. 2016 6:55
ERB bank, jejíž strategií mělo být financování obchodu mezi Českem a Ruskou federací, se přiblížila bankrotu. Neplní požadavky České národní banky a chybí jí až 1,5 miliardy korun.
Foto: Václav Kozák

Praha – Přesně šestnáct let po krachu IPB, největším kolapsu banky v Česku, bojuje o svoji budoucnost další finanční dům. Je jím ERB bank, jejíž strategií mělo být financování obchodu mezi Českem a Ruskou federací.

ERB se dvěma pobočkami v Praze a v Karlových Varech (a samostatnou směnárnou na karlovarském letišti) patří mezi malé banky. Ke konci března měla 5,3 miliardy korun vkladů a více než šest tisíc klientů, vyplývá z povinně zveřejňovaných dat na webu banky.

Podle zdroje z banky, který mluvil s Hospodářskými novinami pod podmínkou anonymity, ERB zatím nesplnila požadavky, které po inspekci hospodaření stanovila Česká národní banka. Podle něj chybí v ERB jedna miliarda až 1,5 miliardy korun.

Situace je tak připomínkou druhé poloviny 90. let, kdy kvůli špatným úvěrům, propojení bank s politiky a chybám v dohledu v Česku zkrachovalo 15 bank.

Klienti ERB, které lákaly nadprůměrné úroky, mají ale tentokrát méně důvodů k obavám: Jejich vklady do 2,7 milionu korun jsou pojištěné.

Signály o zhoršení situace v bance, v níž vlastní většinu ruský finančník Roman Jakubovič Popov, přišly už v březnu. ČNB předběžným opatřením z 8. března nařídila ERB zastavit poskytování úvěrů a přijímání vkladů od veřejnosti. Rovněž bance zakázala nakupovat rizikové instrumenty.

Kdo za bankou stojí a jaké má problémy? Čtěte podrobněji v dnešních Hospodářských novinách.

 

Právě se děje

Další zprávy