Česko nevyčerpá z evropských fondů 30 miliard korun, spočítala Šlechtová

ČTK ČTK
28. 1. 2016 10:05
Za programové období 2007 až 2013 nevyčerpá Česká republika asi 30 miliard korun z evropských fondů, řekla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová. Věří, že se částku podaří ještě o něco snížit. V tuto chvíli je z celkem asi 700 miliard proplaceno 640 miliard, tedy 94,2 procenta. Česku se podařilo prosadit výjimku, díky níž budou moci být některé projekty zpětně financovány z předchozího programového období.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Česká republika za programové období 2007 až 2013 nevyčerpá celkem asi 30 miliard korun z evropských fondů. S odkazem na aktuální odhady to dnes po setkání premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) a ministrů zodpovědných za evropské fondy uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO).

Věří, že se částku podaří ještě o něco snížit. V tuto chvíli je z celkem asi 700 miliard proplaceno 640 miliard, tedy 94,2 procenta.

"Když nastoupila naše vláda, hrozilo, že nedočerpáme více než 100 miliard korun. Ovšem za poslední dva roky jsme zintenzivnili práci především s příjemci prostředků. Ještě před rokem jsem říkala, že nemusíme dočerpat až 85 miliard," řekla Šlechtová.

Důležitým zlomem bylo podle ní úterní zasedání ministrů visegrádské skupiny a čtyř dalších partnerských zemí. Česku se na něm totiž prostřednictvím evropské komisařky pro regionální rozvoj Coriny Cretuové podařilo prosadit výjimku, podle které budou moci být některé projekty zpětně financovány z programového období 2007 - 2013. "Máme na to necelý půlrok. Jen v oblasti zdravotnictví jsme už od úterka nasbírali projekty zhruba za dvě miliardy korun," dodala Šlechtová.

Za rok 2013 Česko nevyčerpalo z evropských fondů zhruba 11,5 miliardy korun, v roce 2014 to bylo asi devět miliard. "S rokem 2013 nemohla naše vláda vůbec nic dělat, nastoupila až v lednu 2014. A za tento rok je podle nás těch devět miliard úspěch, původní odhad počítal s 33 miliardami," doplnila ministryně.

Podle posledních odhadů by se schodek čerpání za rok 2015, se kterým vláda ještě může něco udělat, mohl dostat až pod deset miliard korun. "Můj osobní odhad je osm miliard, možná i méně," věří Šlechtová. Snížení schodku až do těsné blízkosti nuly podle ní už není ani teoreticky možné. "Jsou tam některé historicky chybové projekty. A u některých operačních programů už ta možnost retrospektivního čerpání ani není možná," uvedla Šlechtová. Přesnější údaje budou k dispozici začátkem července.

 

Právě se děje

Další zprávy