Česko si rozmyslelo žalobu na německé mýtné. Nechce ohrozit chystanou spolupráci

Ondřej Houska Ondřej Houska
15. 5. 2017 9:28
Vláda zřejmě nepodá žalobu na Německo kvůli jeho plánu zpoplatnit dálnice. Za dálniční známky mají ve skutečnosti platit jen cizinci, protože Němcům se o stejnou částku sníží silniční daň. Kvůli tomu chce Němce žalovat Rakousko - tvrdí, že jde o diskriminaci.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Thinkstock

Praha - Česko se nakonec nejspíš nepřidá k žalobě, kterou kvůli německému mýtnému podají sousední země v čele s Rakouskem. "Česká republika nebude iniciovat žalobu u Soudního dvora Evropské unie," uvádí vládní stanovisko, ze kterého citují Hospodářské noviny a které má kabinet schválit už během pondělí.

Za německé dálnice budou od roku 2019 ve skutečnosti platit jen cizinci. Němcům se peníze mají vracet. Zavedení mýtného postihne i mnoho českých řidičů, kteří po německých dálnicích jezdí.

Ještě při dubnové návštěvě Berlína premiér Bohuslav Sobotka na společné tiskové konferenci s kancléřkou Angelou Merkelovou Němcům žalobou hrozil. "Vidíme v tom riziko diskriminace," prohlásil.

Po měsíci už ale Češi na věc nahlížejí jinak. Česko je podle vládních úředníků, se kterými Hospodářské noviny mluvily, zdrženlivé, protože nechce ohrozit plánovanou spolupráci s Německem, například při budování vysokorychlostní železnice spojující obě země. V jednání je trať mezi Prahou a Drážďany a modernizace železnice spojující Plzeň, Domažlice a Mnichov.

Změnu názoru opírá Sobotkova vláda o analýzu německého zpoplatnění dálnic, kterou sepsalo ministerstvo dopravy. Doporučuje se v ní, aby Česko žalobu nakonec nepodalo a místo toho raději počkalo na verdikt Evropské komise. U ní se přitom očekává, že ještě do prázdnin německé mýto oficiálně podpoří.

Podrobnosti čtěte v pondělních Hospodářských novinách.

 

Právě se děje

Další zprávy