Evropská komise: Netrestejte Česko za vysoký deficit

ČTK ČTK
2. 6. 2014 16:20
Návrh na zastavení řízení kvůli vysokému schodku státního rozpočtu v roce 2009 musí ještě schválit ministři financí zemí EU.
Foto: Reuters

Brusel/Praha - Evropská komise dnes doporučila ukončit řízení kvůli nadměrnému deficitu vedené vůči České republice a dalším pěti zemím EU. Návrh Komise projednají ministři financí unijních států 20. června v Lucembursku. Vůči Česku bylo řízení zahájeno v roce 2009. České ministerstvo financí návrh Komise očekávalo a přivítalo jej.

Společně s Českou republikou Komise navrhla stejný postup vůči Belgii, Dánsku, Nizozemsku, Rakousku a Slovensku. V současnosti je řízení kvůli nadměrnému deficitu vedeno vůči 17 členským zemím EU. Pokud ministři v Lucemburku návrh Komise potvrdí, klesne tedy jejich počet na 11. Na jaře 2011 bylo v tomto procesu dokonce 24 z tehdejších 27 členských zemí Unie.

Česko se do řízení dostalo v roce 2009, tehdy deficit veřejných financí dosáhl 5,8 procenta hrubého domácího produktu (HDP), referenční hodnota jsou přitom tři procenta. V potřebné lhůtě byl pak snižován, až v roce 2013 dosáhl hodnoty 1,5 procenta HDP.

Pozitivní výhled

Vládní konvergenční program nyní předpokládá růst deficitu letos na 1,8 procenta a v roce 2015 na 2,3 procenta HDP. Premiér Bohuslav Sobotka už dříve upozornil, že příští rok bude fakticky deficit 2,8 procenta kvůli jednorázovému zaúčtování platby za pronájem stíhaček Gripen.

Jarní makroekonomická předpověď samotné Komise uváděla minulý měsíc očekávané hodnoty: letos 1,9 procenta a příští rok 2,4 procenta HDP. Po celé období prognózy tak deficit zůstává pod třemi procenty a ČR tak podle Komise svůj nadměrný schodek odstranila podle doporučení z roku 2009.

"Ministerstvo financí takové hodnocení očekávalo a předpokládá, že rada ve složení ministrů financí příslušné rozhodnutí přijme 20. června," uvedl mluvčí úřadu Marek Zeman. V případě rozpočtové politiky v letech 2015 až 2017 je podle něj záměrem ministerstva udržet schodek veřejných financí pod třemi procenty HDP.

 

Právě se děje

Další zprávy