Česko má sedmé nejnižší zadlužení v EU, také deficit je menší než ve většině zemí

ČTK ČTK
22. 4. 2016 12:14
Přebytek veřejných financí loni pode Eurostatu vykázaly Lucembursko, Německo a Estonsko. Česko má šestý nejnižší deficit v EU, zadlužení je sedmé nejnižší.
Ilustrační obrázek.
Ilustrační obrázek. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Česká republika měla loni sedmé nejnižší zadlužení v EU, když dluh vládních institucí klesl na 41,06 procenta hrubého domácího produktu (HDP). S odkazem na nejnovější údaje Eurostatu to uvedl ředitel odboru vládních a finančních statistik Českého statistického úřadu Václav Rybáček.

Nejnižší zadlužení mělo loni podle Eurostatu Estonsko, a to 9,7 procenta HDP. Následovaly Lucembursko, Bulharsko, Lotyšsko, Rumunsko a Dánsko. Naopak nad 60procentní hranici požadovanou EU zadlužení skončilo loni u Řecka (176,9 procenta), Itálie (132,7 procenta) nebo Belgie (106 procent).

V případě vývoje veřejných financí se Česko podle dat Eurostatu umístilo mezi šesti nejlepšími s deficitem 0,42 procenta HDP.

Přebytek veřejných financí loni pode Eurostatu vykázaly Lucembursko, Německo a Estonsko. Vyrovnané rozpočty mělo Švédsko. Litva vykázala deficit 0,2 procenta. Následují Česká republika a Rumunsko (0,7 procenta HDP). Slováci měli tříprocentní deficit, Francie 3,4 procenta a Řecko 7,2 procenta HDP. Pravidla EU přitom požadují deficit pod třemi procenty HDP.

Deficit veřejných financí celé EU loni klesl na 2,4 procenta z předchozích tří procent. V případě zemí platících eurem deficit klesl na 2,1 procenta z 2,6 procenta. Zadlužení EU kleslo na 85,2 procenta HDP a eurozóny na 90,7 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy