Česko má přes 28 tisíc dolarových milionářů. Jejich jmění přesahuje 1,5 bilionu korun

spi spi
9. 7. 2018 13:15
Počet českých dolarových milionářů roste. Za poslední rok jich přibylo téměř 11 procent.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Isifa / Thinkstock

Praha - Česká republika má více bohatých lidí. Za poslední rok se počet dolarových milionářů zvýšil o 10,8 procenta na 28 140. Jejich majetek meziročně vzrostl o třináct procent na  68,5 miliardy dolarů, což je při současném kurzu 1,5 bilionu korun. Vyplývá to ze zprávy o světovém bohatství, kterou zveřejnila společnost Capgemini.

Čeští boháči mohou za růst svého jmění poděkovat sílící ekonomice, která vzrostla o 4,6 procenta; rostoucím cenám nemovitostí, jež stouply o 6,5 procenta, i sílícím lokálním investičním trhům, jejichž celková tržní kapitalizace vyskočila o třicet procent.

Ve světě se počet dolarových milionářů rozrostl o 1,6 milionu lidí. Jejich majetek posílil o 10,6 procenta a poprvé v historii se přehoupl přes 70 bilionů dolarů.

Dolaroví milionáři se podílí na celkovém světovém bohatství skoro ze 35 procent. Většina, více než 61 procent těchto lidí, pochází ze Spojených států, Japonska, Německa nebo Číny.

Období růstu, které začalo před šesti lety, by mělo podle společnosti dále pokračovat. Již druhý rok v řadě se investoři radují z průměrných výnosů ve výši dvaceti procent, a pokud nedojde k razantní změně, měl by v roce 2025 jejich majetek překonat hranici 100 bilionů dolarů.

Dolaroví milionáři jsou definováni jako lidé, kteří mají investovatelné jmění jeden milion dolarů a více. Do této částky se nezahrnuje hodnota nemovitostí, v nichž žijí, sběratelských předmětů, spotřebního materiálu a zboží dlouhodobé spotřeby. 

 

Právě se děje

Další zprávy