Čistá ropa je na cestě, tvrdí Rusko. Česko má zásoby na měsíc, pak by sáhlo do rezerv

ČTK ČTK
Aktualizováno 29. 4. 2019 15:55
Česko má v současnosti přes přerušení dodávek ruské ropy ropovodem Družba pokryty komerční zásoby pohonných hmot na příštích 30 dní. Nouzové státní zásoby pak vydrží dalších 84 dní. Po jednání poradní skupiny, ve které jsou zastoupeni všichni velcí hráči na trhu s pohonnými hmotami, to řekl předseda Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr. Distributoři podle něj navýšili dovozy nafty vlaky ze zahraničí.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Poradní skupina také doporučila vládě uvolnit nouzové zásoby ropy pro rafinérii v Litvínově. Mluvčí místopředsedy ruské vlády Dmitrije Kozaka mezitím uvedl, že na hranici s Běloruskem již dnes v poledne místního času (11:00 SELČ) dotekla ropovodem Družba čistá ropa.

"Ze strany rozhodujících distributorů jsme byli ujištěni, že v tuto chvíli jsou objednávky a zásoby dostatečné. Není v tuto chvíli žádná obava k nějakým cenovým pohybům nebo k nějaké situaci, že by na nějaké čerpací stanici neměl být dostatek zásob," řekl Švagr.

Situace je podle něj nicméně neustále monitorována, pracovní skupina by se měla znovu sejít na konci příštího týdne.

Kromě komerčních zásob má Česko také zásoby ropy a ropných produktů ve státních rezervách, které teď činí asi 84 dní. V polovině dubna Švagr uvedl, že nouzové zásoby ropy a ropných produktů v Česku ke konci března meziročně klesly zhruba o tři dny na 83,71 dne průměrných čistých denních dovozů. ČR tak už třetí rok neplní směrnici EU, podle které má být zásoba na 90 dní.

V pátek Švagr uvedl, že v ropovodu Družba se nachází 250 tisíc až 300 tisíc tun kontaminované ropy. Dovoz ruské ropy ropovodem kvůli jejímu znečištění zastavily už ve čtvrtek Polsko, Německo, Bělorusko a Slovensko. Za pozitivní zprávu dnes předseda SSHR označil to, že Unipetrol má v ropovodu na cestě ještě asi 50 000 tun ropy, které se nachází před kontaminovanou ropou.

Budoucí ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) v dnešním rozhovoru s ČTK řekl, že poskytnutí ropy pro Unipetrol ze zásob projedná dnes vláda. Firma má podle něj nyní zásoby sirné ruské ropy pro svou rafinerii v Litvínově asi na pět dní. Kolik ropy Unipetrol ze státních rezerv vezme, nechtěl budoucí ministr uvést, dokument je podle něj v utajeném režimu. Do Česka od pátku ropovodem Družba neteče žádná ropa, evropské státy ji odmítly přijmout kvůli jejímu znečištění organickým chloridem.

Unipetrol v Česku provozuje vedle litvínovské rafinerie také rafinerii v Kralupech nad Vltavou. Ruskou sirnou ropu zpracovává však pouze rafinerie v Litvínově. Roční kapacita obou českých rafinerií je dohromady zhruba devět milionů tun ropy, z čehož na litvínovskou rafinerii připadá téměř šest milionů tun. Kralupská rafinerie naopak zpracovává nízkosirné ropy přepravované do Česka z italského Terstu přes Ingolstadt ropovodem IKL, který byl uveden do provozu v lednu 1996. Podle odborníků však lze tuto ropu použít v Litvínově jen velmi obtížně.

Objem ropy dodané do Česka zveřejňoval státní správce ropovodů Mero do doby, než se Unipetrol stal v roce 2015 jediným vlastníkem někdejší České rafinérské. V roce 2014 bylo do ČR dodáno 7,48 milionu tun ropy, z toho ropovodem Družba 3,85 milionu tun. Organický chlorid se používá ke zvýšení produkce ropy. Před transportem je ale potřeba ho od ropy oddělit, protože může poškodit rafinerie.

Čistá ropa je u Běloruska

Na hranici s Běloruskem mezitím v pondělí v poledne místního času dotekla ropovodem Družba čistá ropa, řekl podle agentury Reuters mluvčí místopředsedy ruské vlády Dmitrije Kozaka. "Jak bylo plánováno, 29. dubna ve 12:00 (11:00 SELČ) dorazila na hraniční uzel ropovodu Družba Uněča," řekl mluvčí Ilja Džus.

Rusko v pátek uvedlo, že bude trvat dva týdny, než se stabilizují dodávky ropovodem Družba. Ropovod Družba se v Bělorusku rozděluje na dvě větve. Severní vede do Polska a Německa. Jižní pak vede přes Ukrajinu do Maďarska, na Slovensko a do Česka.

Zdroj blízký kupcům ropy ze severní větve agentuře Reuters řekl, že dodávky do Polska a Německa stále stojí a neočekává se, že by byly v nejbližší době obnoveny.

 

Právě se děje

Další zprávy