Česko má nejvíce volných pracovních míst v celé EU. I proto, že firmy platí málo

Jana Králová
20. 6. 2017 6:31
V letošním prvním čtvrtletí hledaly tuzemské firmy pracovníky na 3,1 procenta z celkového počtu pozic v Česku, pokud sečteme obsazená i neobsazená místa. V samotných službách nebo stavebnictví je podíl ještě vyšší. Často jde ale o nejhůře placené pozice.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Lucemburk, Praha - Podíl volných míst ze všech pracovních pozic v celé ekonomice je v České republice nejvyšší v Evropské unii. Vyplývá to z údajů Eurostatu.

V letošním prvním čtvrtletí hledaly tuzemské firmy pracovníky na 3,1 procenta z celkového počtu pozic v Česku, pokud sečteme obsazená i neobsazená místa. Před rokem dosahoval tento podíl 2,5 procenta a například v prvním čtvrtletí krizového roku 2010 jen 0,8 procenta.

Podíl volných míst ze všech pracovních pozic v prvním čtvrtletí 2017
Podíl volných míst ze všech pracovních pozic v prvním čtvrtletí 2017 | Foto: Eurostat

Za Českem následují Belgie (2,9 procenta, pro ni jsou ale zatím dostupné jen údaje za čtvrté čtvrtletí), Finsko a Švédsko (shodně 2,7 procenta) a Německo (2,6 procenta). Naopak nejnižší podíl volných míst na svém pracovním trhu mají Španělsko (0,8 procenta), Portugalsko (0,9 procenta) a Bulharsko, Irsko, Řecko, Polsko a Slovensko (shodně jedno procento).

Zcela srovnatelná data však nejsou dostupná za Dánsko, Maltu (orientačně 1,8 procenta), Francii a Itálii (orientačně jedno procento).

V celé Evropské unii bylo v letošním prvním pololetí 1,9 procenta volných míst, před rokem šlo o 1,7 procenta. Za poslední rok se podíl neobsazených pozic nejvíce zvýšil v Belgii (o 0,7 procentního bodu) a v Česku (o 0,6 procenta).

Podíváme-li se pouze na oblast služeb, patří první místo Česku s podílem 4,3 volných míst ze všech, která v tomto oboru v tuzemsku existují. S odstupem následuje Německo (3,4 procenta), Švédsko a Finsko.

Ve stavebnictví vede Slovinsko s podílem 7,8 volných míst ze všech, která v tomto oboru v zemi existují. Eurostat ale označuje slovinský údaj za málo spolehlivý. Druhý nejvyšší podíl volných míst má Česko (5,7 procenta) a třetí Rakousko.

V průmyslu (bez stavebnictví) má nejvyšší podíl neobsazených míst Finsko (4,3 procenta) před Českem (2,8 procenta) a Maďarskem.

Také v žebříčku míry nezaměstnanosti se Česko drží dlouhodobě na prvním místě v Evropské unii. V dubnu dosahovala podle jednotné unijní metodiky 3,2 procenta, následují Německo (3,9 procenta) a Malta. Naopak nejvyšší nezaměstnanost trápí Řecko (23,2 procenta v březnu) a Španělsko (17,8 procenta).

Analytici ČSOB prozkoumali loni na podzim zhruba 60 tisíc z tehdy 136 volných míst nabízených v Česku prostřednictvím úřadů práce. Zjistili, že firmy stále shánějí převážně "super-levné" profese. Většinu těchto pozic nebude možné obsadit, pokud firmy nebudou ochotny dál zvyšovat nabízené platy, uvedli analytici.

Nedostatek zaměstnanců je spolu s ekonomickým růstem hlavním důvodem, proč průměrná mzda v Česku stoupla v letošním pololetí nejvíce za posledních devět let - meziročně o 5,3 procenta.

Letos v květnu už tuzemští zaměstnavatelé nabízeli prostřednictvím Úřadu práce ČR více než 174 tisíc volných míst, což je nejvíce v historii České republiky.

"Zaměstnavatelé měli v květnu největší zájem o dělníky v oblasti výstavby budov, pomocníky ve výrobě, řidiče nákladních automobilů, tahačů a speciálních vozidel, uklízeče, kuchaře (kromě šéfkuchařů) a pomocné kuchaře, montážní dělníky, pracovníky ostrahy bezpečnostních agentur, svářeče, řezače plamenem a páječe nebo nástrojáře," vyjmenovává mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková.

Tradičně velká poptávka je po technických profesích napříč všemi obory. Právě v této oblasti se firmy nejčastěji potýkají s problémem najít kvalifikované zaměstnance, dodává mluvčí.

 

Právě se děje

Další zprávy