Česko má nejvíce volných pracovních míst v celé EU. I proto, že firmy platí málo

Jana Králová
17. 12. 2016 19:40
V letošním třetím čtvrtletí hledaly tuzemské firmy pracovníky na 3,1 procenta z celkového počtu pozic v Česku, pokud sečteme obsazená i neobsazená místa. V samotných službách nebo stavebnictví je podíl ještě vyšší. Často jde ale o nejhůře placené pozice.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha, Lucemburk – Podíl volných míst ze všech pracovních pozic je v České republice nejvyšší v Evropské unii. V letošním třetím čtvrtletí hledaly tuzemské firmy pracovníky na 3,1 procenta z celkového počtu pozic v Česku, pokud sečteme obsazená i neobsazená místa. Před rokem to byla 2,3 procenta. Vyplývá to z údajů Eurostatu.

Za Českem následují Belgie (2,9 procenta), Velká Británie (2,5 procenta) a Německo (2,3 procenta), naopak nejnižší podíl volných míst na svém pracovním trhu mají Španělsko s Portugalskem (shodně 0,7 procenta) a Bulharsko, Řecko a Polsko (shodně 0,8 procenta).

Podíl volných míst z celkového počtu pozic v daném státě (součtu obsazených a neobsazených míst)
Podíl volných míst z celkového počtu pozic v daném státě (součtu obsazených a neobsazených míst) | Foto: Eurostat

V celé Evropské unii bylo volných 1,8 procenta míst. Za poslední rok se podíl neobsazených pozic nejvíce zvýšil v Lotyšsku (o 1,2 procentního bodu) a v Česku. Srovnatelná data však nejsou dostupná za Francii, Dánsko, Itálii a Maltu, zdůrazňuje Eurostat.

Podíváme-li se pouze na oblast stavebnictví, vede opět Česká republika s podílem 5,1 volných míst ze všech, která v tomto oboru v tuzemsku existují. Další v pořadí jsou Belgie, Slovinsko a Německo.

Také v podílu volných míst ve službách patří první místo Česku s podílem 4,7 procenta. S odstupem následují Belgie (3,5 procenta), Německo a Velká Británie.

V průmyslu (bez stavebnictví) má nejvyšší podíl neobsazených míst Belgie (2,9 procenta) před Českem (2,7 procenta), Maďarskem a Velkou Británií.

Z aktuálních dat z úřadů práce však vyplývá, že firmy stále shánějí převážně “super-levné” profese, upozorňuje ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš z ČSOB. "Nejžádanější jsou pomocní pracovníci ve výrobě s průměrnou nabízenou mzdou od 13 tisíc korun hrubého," upřesňuje.

Nejhledanější pracovníci v Česku
Nejhledanější pracovníci v Česku | Foto: MPSV, ČSOB

Analytici ČSOB zkoumali zhruba 60 tisíc ze 136 volných míst nabízených v Česku prostřednictvím úřadů práce. Zjistili, že největší poptávka je po pomocných pracovnících ve výrobě (téměř osm tisíc pozic), montážních dělnících (7,2 tisíce), kovářích (6,6 tisíce), řidičích (6,4 tisíce) či ostraze objektů (5,9 tisíce).

Většinu těchto pozic nebude možné obsadit, pokud firmy nebudou ochotny dál zvyšovat nabízené platy, zdůrazňuje Bureš.

„Zaměstnavatelé měli v listopadu největší zájem o pomocné pracovníky ve výrobě, řidiče nákladních automobilů, tahačů a speciálních vozidel, dělníky v oblasti výstavby budov, kuchaře (kromě šéfkuchařů), pracovníky v oblasti ochrany a ostrahy, montážní dělníky, svářeče, řezače plamenem a páječe, uklízeče, nástrojáře, seřizovače a obsluhu obráběcích strojů,“ říká na základě kompletních dat z Úřadu práce ČR jeho mluvčí Kateřina Beránková.

Nezaměstnanost v Česku byla letos v září a říjnu byla nejnižší v celé Evropské unii, na prvních třech místech se drží dlouhodobě.

Nezaměstnanost v říjnu podle Eurostatu
Nezaměstnanost v říjnu podle Eurostatu | Foto: Eurostat
 

Právě se děje

Další zprávy