Česko letos dostalo z EU o 127 miliard více, než zaplatilo

ČTK ČTK
Aktualizováno 16. 7. 2015 14:25
Za pozitivní bilancí stojí především nárůst čerpání peněz ze strukturálních fondů a Fondu soudržnosti.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Česká republika za letošní pololetí získala z rozpočtu Evropské unie o 126,8 miliardy korun více, než do něj odvedla. To je za pololetí vůbec nejvyšší suma od vstupu země do EU v roce 2004. Uvedlo to ministerstvo financí.

Loni v pololetí to bylo 56,4 miliardy korun. Za pozitivní bilancí stojí především nárůst čerpání peněz ze strukturálních fondů a Fondu soudržnosti, uvedlo ministerstvo.

Česko v pololetí obdrželo z unijního rozpočtu rekordních 150,5 miliardy korun a odvedlo do něj 23,7 miliardy korun. Země tak zůstala stejně jako v předchozích letech čistým příjemcem peněz z EU.

"Na dnešních údajích je vidět, jak se od nástupu naší vlády dramaticky povedlo zvýšit čerpání peněz z EU. A díky tomu máme i přebytkový rozpočet," uvedl ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Podle ministerstva financí výrazně vzrostlo čerpání peněz ze strukturálních fondů a Fondu soudržnosti. Na politiku soudržnosti Česko v prvním pololetí obdrželo 125,6 miliardy korun, příjmy ze Společné zemědělské politiky činily 25 miliard korun.

Celkově od vstupu do Evropské unie v květnu 2004 Česko zaplatilo do rozpočtu EU 411 miliard korun a získalo z něj 948 miliard korun. Celkově tak země získala z EU o 537 miliard korun více, než do něj odvedla.

 

Právě se děje

Další zprávy