Česko láká zahraniční investory. Je 25. ve světovém žebříčku

ČTK ČTK
19. 7. 2015 19:05
Investiční atraktivita ČR stoupla. Světový žebříček vede Švýcarsko před asijskými státy. Slovensko je na 40. místě.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Atraktivita Česka pro zahraniční firmy a investory díky lepším ekonomickým ukazatelům meziročně výrazně vzrostla.

Česko si proti loňsku polepšilo o pět míst a dostalo se na 25. příčku žebříčku, který sestavuje nadnárodní poradenská síť BDO.

Z porovnání 174 států světa vyšlo vítězně Švýcarsko, následované Singapurem a Hongkongem.

Studie BDO International Business Compass vyhodnocuje investiční potenciál regionů a zemí na základě dvou desítek ekonomických, politických a sociálních ukazatelů.

Z evropských států se ČR umístila na 14. místě, tedy nejlépe ze států bývalého východního bloku. Slovensko je na 40. místě, Ukrajina a Rusko uzavírají první stovku, a řadí se tak v evropském měřítku k nejhorším.

Ve srovnání s minulým rokem si Česko polepšilo ve všech třech monitorovaných skupinách ukazatelů. Za jeho posunem však stojí především lepší ekonomická situace.

"Ukazatele ovlivňující ekonomické podmínky národního hospodářství, jako je HDP, inflace či státní dluh, ukazují, zda se země nachází v klidných vodách, nebo se na obzoru blíží bouře," uvedl Lukáš Hendrych z BDO.

Vedle ekonomických ukazatelů si Česko mírně polepšilo v sociálních aspektech a politicko-právních podmínkách. "Politická nestabilita vytvářející mocenské vakuum a spory mezi různými politickými stranami jsou nepříznivé pro střednědobé a dlouhodobé investice. Důležité jsou i sociální ukazatele jako vzdělání či zdraví obyvatel," doplnil Hendrych.

První desítku doplňují výhradně členské státy Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Mezi nimi jsou tři zástupci Skandinávie a nově Velká Británie a Nizozemsko, které si proti loňsku výrazně polepšily. Největší světové ekonomiky jako Německo, Spojené státy a Japonsko jsou ve druhé desítce žebříčku, na 11., respektive 14. a 20. pozici.

Žebříček uzavírají Demokratická republika Kongo, Severní Korea a Súdán. Všechny tři země zaostávají za zbytkem světa zejména v politicko-právních podmínkách.

Mezi letošní největší skokany se zařadilo Bělorusko, které si díky redukci inflace a obecně zlepšeným ekonomickým podmínkám polepšilo o 29 míst.

Nepokoje na Blízkém východě a severu Afriky se naopak podepsaly pod výrazné propady tamních států.

Z pohledu investičního potenciálu si nejvíce pohoršilo Tunisko, zásadně ale také Egypt a Jemen. Do žebříčku se promítly také ekonomické problémy Argentiny, která si pohoršila o 25 míst, a vypadla tak z první stovky.

 

Právě se děje

Další zprávy