Česko láká Čínany, dorazit by jich letos mohlo až 300 tisíc

ČTK ČTK
9. 8. 2015 15:18
K většímu počtu turistů z Činy by mělo pomoct i zavedení přímé linky mezi Prahou a Pekingem.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz, Ludvík Hradílek

Praha - Do Česka by v letošním roce mohlo přijet až 300 tisíc čínských turistů. Odhaduje to agentura CzechTourism. Loni jich bylo více než 200 tisíc. Podle pátečních údajů statistiků se v českých hotelech a penzionech ubytovalo před začátkem hlavní turistické sezóny meziročně o 47 procent čínských turistů více. Poprvé se tak letos dostali do první desítky zahraničních návštěvníků, a to na osmé místo.

Číňané tak proti letošnímu 1. čtvrtletí předstihli v počtu ubytovaných turisty z Jižní Koreje. V ubytovacích zařízení nahrazují zejména Rusy. Podle ředitelky Institutu turismu agentury CzechTourism Markéty Vogelové se na podzim očekává další růst v návštěvnosti po zavedení přímého leteckého spojení Peking - Praha.

"Poprvé by tak mohla být atakována hranice 300 tisíc (čínských turistů)," uvedla Vogelová. Za první letošní půlrok dosáhl počet ubytovaných čínských turistů 115 tisíc.

Letadlem z Prahy přímo do Pekingu

Také útraty čínských turistů v Česku rychle rostou. V březnu a červnu dokonce Číňané poprvé utratili v tuzemských obchodech více než Rusové. V prvním letošním pololetí vzrostly nákupy Číňanů meziročně o 119 procent, v případě ruských návštěvníků klesly o 42 procent. Vyplývá to z údajů společnosti Global Blue, která turistům ze zemí mimo EU zprostředkovává vracení DPH.

Do Česka loni přijelo meziročně o pětinu více čínských turistů, celkem 211. Čínské aerolinie Hainan Airlines začnou létat mezi Prahou a Pekingem 23. září třikrát týdně. Linku by ročně mělo využít asi 60 tisíc cestujících.

 

Právě se děje

Další zprávy