Česko kleslo v žebříčku konkurenceschopnosti. Na prvním místě USA přeskočily Hongkong

Jan Richter
23. 5. 2018 20:01
Ve srovnání s loňským rokem si Česká republika polepšila v hodnocení hospodářského růstu, správy veřejných financí či devizových rezerv.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

Česká republika se v letošním vydaní mezinárodního žebříčku konkurenceschopnosti World Competitiveness Rankings umístila na 29. příčce, o stupeň níže než v loňském roce.

Podle autorů studie ze švýcarského Institutu pro rozvoj managementu (IMD) se hodnocení snížilo hlavně kvůli situaci na trhu práce a nejistotě související s formováním vlády a budoucích vztahů země s Evropskou unií.

V porovnání s nejlépe hodnocenými státy Česko zaostává také ve stavu základní infrastruktury a vzdělávacího systému i v některým charakteristikách zahraničního obchodu.

"Ke zhoršení výsledného skóre přispěla například pokračující výrazná koncentrace exportu i některé méně významnější faktory, jako je mírné snížení přebytků běžného účtu i obchodní bilance a růst dovozů," řekl týdeníku Ekonom Vilém Semerák z institutu CERGE-EI, který se švýcarskými ekonomy spolupracoval na sběru dat.

Podle žebříčku, který švýcarský institut zveřejnil ve středu, se Česko dlouhodobě potýká také s nižší efektivitou firem, které jsou méně flexibilní, mají potíže se získáváním zaměstnanců i vedoucích pracovníků a mají i omezenější přístup k nebankovnímu financování. 

Z dalšího obsahu týdeníku Ekonom
Autor fotografie: Petr Hrubý

Z dalšího obsahu týdeníku Ekonom

  • Téma čísla: Jak zvládnout revoluci v ochraně dat aneb podrobný průvodce zkratkou GDPR
  • Rozhovor: Pokud ČNB znovu zpřísní podmínky hypoték, takže na ně nedosáhne třeba ten, kdo by měsíčně splácel víc než dvě pětiny platu, trh to srazí až o desítky procent, říká šéf Hypoteční banky Jiří Feix.
  • Kapsch vs. Dan Ťok 3:0. Teď se Kapsch pokusí svůj provoz státu prodat
  • Komunisté získali vliv, přesto ale postupně mizí ze scény
  • Kraje chtějí těžit z filmařského boomu. Spouštějí vlastní pobídky
  • Amerika chystá legalizaci sázek, bookmakeři se poperou o miliardy dolarů
  • Platební revoluce se nekoná. O licence na nové služby není v Česku zájem
  • Rolls Royce je už také SUV. Obr se jmenuje po diamantu
  • Mým firewallem je asistentka, říká konzultant a zakladatel vzdělávacího střediska GrowJOB Institute Petr Ludwig
  • Stopem kolem Česka jel už na základní škole. Teď profesionální cestovatel Rudolf Švaříček za rok objede půl zeměkoule
  • Restaurace: Pestrá kuchyně na D1? Signature
  • Portfolio Ekonomu: Čínské zlato ztrácí lesk

Podle hlavní ekonomky Raiffeisenbank Heleny Horské je velkým problémem i infrastruktura. "Z praxe i z dalších porovnání vychází bezkonkurenčně nejslabší oblast stavebního povolení. To brzdí rozvoj a modernizaci dopravní sítě a přiživuje bublinu v cenách nemovitostí," říká Horská.

Ve srovnání s loňským rokem si Česká republika polepšila v hodnocení hospodářského růstu, správy veřejných financí či devizových rezerv. Autoři také pozitivně hodnotí snižování byrokracie. 

Podle institutu IMD by Česku pomohlo vytvoření stabilní a čitelné vlády, zlepšení dopravní infrastruktury a adaptace firem na rostoucí náklady související s přehřátým pracovním trhem. 

Hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil se však domnívá, že Česko možnost změnit svůj ekonomický model zaspalo.

"České hospodářství je založeno na levné práci a bez zvyšování zaměstnanosti neroste. Tento model se osvědčil v dobách vysoké nezaměstnanosti, ale před deseti až patnácti lety jsme bohužel nenašli odvahu přejít k více technologicky a produktivně orientované ekonomice," uvedl pro Ekonom Navrátil.

Nejkonkurenceschopnější zemí světa jsou podle švýcarských výzkumníků Spojené státy, které se do čela znovu dostaly po třech letech. Pomohl jim zejména růst hospodářství a lepší infrastruktura. Česko i přes pokles v žebříčku zůstává konkurenceschopnější než ostatní postkomunistické země. Z nich se ČR nejvíce blíží Estonsko na 31. místě, Litva na 32. pozici a Polsko, které je 34. Celkem IMD hodnotilo 63 zemí. 

Kromě švýcarského institutu IMD sestavuje podobné srovnání i Světové ekonomické fórum. V jeho zatím poslední studii z loňského září se Česko umístilo na 31. místě ze 137 zemí.

Více si o české ekonomice přečtěte v týdeníku Ekonom.

 

Právě se děje

Další zprávy