Česko je hračkárnou Evropy. Vývoz přesahuje 50 miliard, daří se stavebnicím i modelům

ČTK ČTK
17. 12. 2018 14:51
Česko je největším vývozcem hraček v Evropě. Hodnota jejich exportu dosahuje dvou miliard eur (51,6 miliardy korun). Na export jdou hlavně plastové stavebnice, ale i panenky, miniaturní modely nebo různé hračkářské sady. Vyplývá to z analýzy UniCredit Bank.
Foto: Profimedia

Za přední pozici vděčí ČR zejména postupnému přesunu výroby stavebnic Lego do země. Právě stavebnice z plastu totiž tvoří více než dvě třetiny českých vývozů hraček. Silnou pozici mají čeští hračkáři také ve vývozech panenek nebo miniaturních modelů.

"Hračky jsou jedním z nejoblíbenějších vánočních dárků v českých domácnostech. Čeští výrobci však nedodávají jen pod domácí vánoční stromečky, díky vývozu stavebnic, panenek či miniaturních modelů jsme evropskou hračkářskou velmocí," uvedl mluvčí UniCredit Bank Petr Plocek.

Česko je spolu se Slovenskem od rozšíření EU v roce 2004 nejrychleji rostoucím vývozcem hraček v Evropě. Hodnota exportů hraček se v obou zemích v porovnání s rokem 2005 zvýšila více než desetinásobně. Pozici evropského lídra si ČR vydobyla v roce 2012, kdy vystřídala Německo. Kromě Slovenska a České republiky zaznamenalo výrazný nárůst exportů také Estonsko, Řecko a Polsko.

Výdaje za hračky výrazněji zaostávají za průměrem EU ve většině zemí střední a východní Evropy. Nejméně jsou v regionu ochotni zaplatit za hračky domácnosti v Chorvatsku, Bulharsku a Rumunsku, a to 15 až 25 procent průměru EU. Slovenské domácnosti dávají za hračky 29 procent průměru EU. Češi spolu s Estonci utratí za hračky o 11 procent méně než je průměr EU.

Podle údajů Sdružení pro hračku a hru české hračkářské firmy loni zvýšily výrobu o devět procent na 3,05 miliardy korun. Čtyři závody zahraničních hračkářských společností v ČR vyrobily produkty za 6,2 miliardy korun. Největšími českými vývozci jsou ABAfactory, Abrex, BD Tova Brno, Moravská ústředna DUV Brno či Detoa Albrechtice. V ČR mají své montážní a z části výrobní provozy i nadnárodní společnosti Simba, Lego, Ravensburger a Playmobil. Většinou se však díly a polotovary vyrábějí ve světě a v Česku se kompletují, balí a distribuují, uvádí sdružení.

 

Právě se děje

Další zprávy