Česko jako Švédsko. Vliv na dění v EU můžeme mít i bez eura, tvrdí odborníci

Jan Prokeš Jan Prokeš
6. 10. 2017 12:12
Aktuální vývoj v Evropě by mohl vést k větší integraci v rámci Evropské unie. V dalším dílu diskuse "Kam kráčíš, Česko" se experti shodli na tom, že bychom v této době u rozhodovacích procesů neměli chybět. Podle Radka Špicara ze Svazu průmyslu by však členství v eurozóně pomohlo Česku zbavit se nálepky černého pasažéra.
Účastníci debaty.
Účastníci debaty. | Foto: Economia

Praha - K prosazování českých zájmů v Evropské unii není nutné být členem eurozóny. Úplně zanevřít na EU ale také není dobrý přístup, Česko by se mělo snažit uplatnit svůj vliv uvnitř evropského společenství. Vyplývá to z druhé debaty "Kam kráčíš, Česko", která proběhla mezi českými experty.

Současná Evropa prochází v poslední době řadou změn - od loňského brexitu, přes volby ve dvou klíčových členských státech Francii a Německu až po vypjatou situaci ve Španělsku.

"Nyní je možnost Evropu znovu definovat, my však u toho stolu musíme být," myslí si Ivan Hodáč, předseda Aspen Institute CE, který spolu s týdeníkem Respekt debatu pořádal. Podle bývalého tajemníka Asociace evropských výrobců automobilů můžeme mít silnou pozici i bez společné evropské měny.

S tím souhlasí také člen bankovní rady České národní banky Marek Mora, který dříve působil mimo jiné jako náměstek ministra pro evropské záležitosti. Eurozóna ale podle něj není tím pilířem, na kterém by se hlubší integrace měla stavět.

Zdrženlivý byl k euru rovněž Lukáš Kovanda, hlavní ekonom společnosti Cyrrus. "Náklady, které euro přináší a nejistota ohledně dalšího směřování eurozóny pro mě převažují nad výhodami," řekl Kovanda. Švédsko má podle něj při jednání v EU velkou sílu i bez členství v eurozóně.

Jediným, kdo se při debatě vyslovil pro přijetí eura, byl viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar. Podle něj bude eurozóna prostorem, kde se bude rozhodovat. Členství v eurozóně by podle Špicara pomohlo Česku zbavit se nálepky černého pasažéra.

"Budeme mezi státy, které budou platit, když ostatní budou v problémech. Unie už na nás pak nebude koukat jako na toho, kdo se jen veze," tvrdí. Podle ostatních diskutujících může Česko svou solidaritu ukázat jinde než v eurozóně.

Komplikací pro Česko může být podle odborníků také odchod Velké Británie z EU. "Bez Británie nebude protiváha k Německu, a my tím přicházíme o velkého partnera," uvedl Hodáč. "Brexit je pro nás obrovský problém, v byznysových věcech pro nás byla Británie velmi důležitá," souhlasil Špicar.

 

Právě se děje

Další zprávy