Brusel poslal do Česka zprávu o zemědělském auditu ohledně Babiše, uvedl Nekula

ČTK ČTK
Aktualizováno 31. 3. 2022 13:08
Česko obdrželo od Evropské unie finální zprávu o zemědělském auditu ke střetu zájmů Andreje Babiše (ANO), uvedl ve čtvrtek na Twitteru ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Ministerstvo bude dále postupovat ve spolupráci se Státním zemědělským intervenčním fondem, který má na starosti vyplácení zemědělských dotací. Fond uvedl, že Česku nehrozí v této souvislosti žádná škoda.
Andrej Babiš.
Andrej Babiš. | Foto: Radek Bartoníček

Nekula napsal, že Česko dostalo anglickou verzi finální zprávy k auditu. "Se zprávou se nyní musíme detailně seznámit, poté budeme aktivně informovat o dalším postupu ve spolupráci se Státním zemědělským intervenčním fondem," doplnil. Později řekl, že s reakcí ministerstvo přijde v řádu dnů, nejpozději do dvou týdnů.

Prověřování je součástí takzvaného zemědělského auditu. Další část Babišova střetu zájmů řeší ministerstvo pro místní rozvoj. Jde o posouzení oprávněnosti dotací pro společnosti z koncernu Agrofert, který Babiš vložil do svěřenských fondů.

Nekula v souvislosti s auditem řekl, že nelze vyloučit budoucí soudní spory. Dodal ale, že vůči závěrům auditu se Česko "nebude až tak muset bránit". Zásadní podle něj bude právní výklad finální zprávy.

Zemědělský fond v tiskové zprávě uvedl, že závěrečnou zprávu k auditu obdržel od Evropské komise. V období, kterého se audit týká, byla podle fondu vyplacena pouze dotace zhruba 30 600 eur (asi 750 tisíc korun) společnosti Schrom Farms, a to v době před zahájením auditu.

"Žádné další dotace nebyly po zahájení auditního šetření proplaceny. Zemědělský fond u všech ostatních žádostí o dotace jejich administraci pozastavil," uvedl fond.

Předmětem auditu je podle fondu celkem 29 projektů v různém stadiu administrace, tedy jak před uzavřením dohody o poskytnutí dotace, tak po uzavření dohody. "Vzhledem k tomu, že SZIF jednal s péčí řádného hospodáře a pozastavil administraci projektů, nehrozí Česku v této souvislosti žádná škoda," doplnil fond.

Zástupci ministerstva zemědělství loni v září ještě za Babišovy vlády jednali s Evropskou komisí o zemědělském auditu ve smírčím řízení. Ministerstvo zemědělství před rokem uvedlo, že Evropská komise ukončila část zemědělského vyšetřování - prověřování tehdejšího ministra zemědělství Miroslava Tomana (ČSSD) kvůli možnému střetu zájmů - bez sankce. Česko proto podle resortu nebude vracet peníze za poskytnutí dotace pro firmu navázanou na Tomanovu rodinu.

Komise tehdy věc odmítla komentovat s tím, že audit, jehož je zkoumání Tomanova případu součástí, ještě neskončil. Možný Tomanův střet zájmů se podle médií a opozice mohl týkat společnosti Agrotrade, kterou z 80 procent vlastní ministrův otec Miroslav Toman starší.

Evropská komise v předběžné auditní zprávě v nezemědělské části konstatovala, že Babiš je ve střetu zájmů, protože má stále vliv na Agrofert, přestože ho vložil do svěřenských fondů. Česko by kvůli takovému hodnocení mohlo vracet peníze do unijního rozpočtu. Babiš střet zájmů odmítá.

 

Právě se děje

Další zprávy