Česko do eurozóny vstoupit zatím nemůže, ani kdyby chtělo

ČTK ČTK
4. 6. 2014 15:13
Česko například není součástí systému směnných kurzů, ve kterém musí být země minimálně dva roky před přijetím eura. Shrnuje to zpráva Evropské komise.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Brusel - Česká republika stále neplní některé z podmínek nutných pro případné přijetí společné evropské měny. V letošní zprávě o připravenosti zemí Evropské unie na euro to dnes uvedla Evropská komise.

Česko stále není součástí systému směnných kurzů označovaného jako ERM II, v němž musí země být před zavedením eura nejméně dva roky. Dokument poukazuje také na to, že české zákony týkající se centrální banky a její nezávislosti nejsou plně v souladu s evropským právem.

Česká neúčast v mechanismu směnných kurzů umožňuje plovoucí směnný režim, a tedy intervence centrální banky (ČNB), uvedla Komise.

Zpráva připomíná, že ČNB se loni v listopadu rozhodla intervenovat, aby oslabila korunu. Výsledkem byl rychlý pohyb kurzu z méně než 26 Kč na více než 27 Kč za euro, na počátku letošního roku pak byl kurz přibližně 27,40 Kč za euro. "Ve dvou letech před hodnocením koruna ztratila proti euru skoro 11 procent," uvádí zpráva.

Do eurozóny míří Litva a Rumunsko

Zpráva Komise o připravenosti na euro se letos týkala osmi zemí. Kromě České republiky také Bulharska, Chorvatska, Maďarska, Polska, Rumunska, Švédska a Litvy. Litva jako jediná takzvané maastrichtské podmínky splňuje a eurem by měla - v případě souhlasu unijních zemí - začít platit od 1. ledna 2015. Bude tak devatenáctou unijní zemí, která společnou měnu přijme.

K přijetí eura se v přístupových smlouvách zavazují všichni členové Unie, jen Velká Británie a Dánsko mají vyjednané výjimky. Průzkumy v Česku naznačují, že proti přijetí eura je významný počet občanů.

Konvergenční zprávu dnes v Bruselu, s jasným důrazem na rozhodnutí o Litvě, prezentoval eurokomisař pro hospodářské a měnové otázky Olli Rehn. Připomněl, že z ostatních posuzovaných členů si jen Rumunsko stanovilo datum, kdy by chtělo euro přijmout, a to na rok 2019. Rehn si myslí, že stanovení takového data se pro ekonomiku dotčené země může stát katalyzátorem hospodářských reforem.

Co Česko plní

Také vstup do mechanismu směnných kurzů, v němž například právě Česká republika chybí, byl podle Rehna pro země přínosný. Eurokomisař v této souvislosti zmínil právě Dánsko, které v ERM II je a euro jako takové se přitom zavést nechystá.

Komise už v pondělí navrhla členským zemím, aby s Českem ukončily řízení o nadměrném deficitu, zahájené v roce 2009. Pokud se to zřejmě už tento měsíc stane, začne Praha plnit podmínku týkající se schodku veřejných financí pod třemi procenty hrubého domácího produktu.

Praha od poslední podobné zprávy z roku 2012 plní podmínku cenové stability. V období 12 měsíců do letošního dubna, kdy letošní zpráva začala vznikat, byla průměrná míra inflace 0,9 procenta, tedy bezpečně pod hranicí 1,7 procenta. Česko nemá problémy ani s podmínkou dlouhodobé výše úrokových sazeb.

 

Právě se děje

Další zprávy