Česko chce více investic na Kubě, firmy v Havaně sondují místní trh

ČTK ČTK
12. 10. 2015 23:28
První novodobá mise českých podnikatelů na Kubu je podle prezidenta Hospodářské komory ČR Vladimíra Dlouhého začátkem obnovy úspěšné obchodní spolupráce obou zemí. Kubánského-českého podnikatelského fóra se v Havaně účastní i přes dvě desítky zástupců českých firem. Nová pravidla investic, která na fóru prezentovali zástupci kubánské vlády, dávají českým firmám šanci podílet se na otevírání kubánské ekonomiky světu. Důkazem sbližování obou zemí je i plánované posílení diplomatických vztahů, které by brzy měly být na úrovni velvyslanců, zatímco nyní reprezentují obě země jen chargé d'affaires.
Je to začátek obnovy úspěšné obchodní spolupráce, říká Vladimír Dlouhý o návštěvě českých podnikatelů na Kubě.
Je to začátek obnovy úspěšné obchodní spolupráce, říká Vladimír Dlouhý o návštěvě českých podnikatelů na Kubě. | Foto: DVTV

Havana - První novodobá mise českých podnikatelů na Kubu je začátkem obnovy úspěšné obchodní spolupráce obou zemí. Prohlásil to dnes prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý během kubánsko-českého podnikatelského fóra, jehož se v Havaně účastní spolu s náměstkem ministra zahraničí Martinem Tlapou přes dvě desítky zástupců českých firem.

Nová pravidla investic, která na fóru prezentovali zástupci kubánské vlády, dávají českým firmám šanci podílet se na otevírání kubánské ekonomiky světu. Stejně jako dosud to však bude za podmínek státem řízené ekonomiky, kde bude jednou z otázek návratnost peněz. "Je to první vlaštovka, doufám, že se firmy seznámí s možnostmi pro investice, ale také pro finanční vztahy, protože je také otázka, zda jsou kubánské firmy schopny platit," řekl ČTK Dlouhý.

Podle náměstka Tlapy je česká návštěva načasována na období, kdy Kuba potřebuje příliv zahraničních peněz a v kubánské ekonomice proto probíhají patrné změny. "Teď je ta správná chvíle pro to být přítomni na Kubě... Chceme diskutovat o zlepšení našich vztahů na politické i ekonomické úrovni," řekl na konferenci Tlapa, podle něhož může Česko navazovat na úspěšnou spolupráci z minulosti.

Během této diskuse dojde i na témata, na něž mají obě strany odlišné názory, prohlásil náměstek ve zjevné narážce na tvrdé potírání kubánské opozice a porušování lidských práv ze strany kubánského režimu. Tyto neshody však prý nebudou překážkou vzájemné obchodní spolupráce.

Důkazem sbližování obou zemí je podle Tlapy plánované posílení diplomatických vztahů, které by brzy měly být na úrovni velvyslanců, zatímco nyní reprezentují obě země jen chargé d'affaires.

Některé společnosti by rády navázaly na tradici obchodních vztahů v řadě odvětví, které obě země udržovaly před pádem komunismu v někdejším Československu. Investovat na ostrově chtějí například strojírenští dodavatelé Vítkovice či Wikov Industry, který byl v minulosti znám jako Škoda Ozubená kola.

"Nejzajímavější jednání bylo ohledně energetiky," řekl ČTK ředitel obchodního rozvoje holdingu Vítkovice Roberto Clemente, podle něhož je však předčasné hovořit o uzavírání smluv, které by firma chtěla například v rámci rekonstrukce kubánských elektráren. "Nejdříve vás musí zavést do dodavatelské sítě daného ministerstva, a pak si můžete získat kontrakty," přiblížil složitost pronikání do byrokracií přetékajícího systému státem pevně kontrolované ekonomiky.

Dalšími společnostmi, které během dnešních jednání získaly první obchodní kontakty na kubánské půdě, byly například Full Medical Services či Linet, které by rády těžily z dobrého jména značky "Made in Czechoslovakia", jež je stále ještě na Kubě z dob velmi aktivní spolupráce v oblasti zdravotnictví zavedená.

Podceňovaná země plná talentů

"Zaznamenal jsem, že dobře vnímají Československo a tu značku, což je pro nás skvělé... Potenciál tady je a získali jsme nějaké zajímavé kontakty," řekl ředitel firmy Linet pro oblast Brazílie Martin Lošťák. Tento výrobce nemocničních lůžek podle něho už přes Kubu v minulosti dodával své výrobky do Venezuely.

Podnikatelé si vesměs pochvalovali potenciál, který Kuba jako málo probádaný trh nabízí potenciálním investorům. Někteří zmiňovali, že v mnohdy podceňované zemi je spousta talentů a Kuba by se proto díky levné pracovní síle mohla stát cílem společností snažících se o outsourcing své výroby.

Jak hospodářská spolupráce české firmy s kubánskými společnostmi funguje, prezentoval na fóru zástupce firmy Simplex CZ, která na Kubu vozí potravinářské produkty jako chmel či sušené mléko už od roku 2001. Klasický dovoz zboží do země není podle jejího šéfa problémem již řadu let, nyní se však otevírají další příležitosti užší spolupráce.

"Na Kubu se dá proniknout jako do jakékoli jiné země... A když chce firma provozovat nějaké širší aktivity, jako je vytváření distribučních sítí a podobně, může to zkusit buď přes nový projekt zahraničních investic zvaný Mariel, nebo se zapsat na obchodní komoru a dostat licenci," uvedl ředitel Ladislav Starka. Získat licenci však podle něho může být obtížné, neboť Kubánci chtějí zavedené firmy nebo ty, které již s jejich zemí v minulosti spolupracovaly.

 

Právě se děje

Další zprávy