Česko chce v Evropské unii prosadit nižší DPH pro pleny

ČTK ČTK
21. 3. 2016 14:34
Nižší daň u dětských plen má vládní koalice ve svém programu. Znovuotevření tohoto tématu v EU umožní návrh Velké Británie, aby členské země měly více možností, které položky zařazovat do snížené sazby DPH. Po jednání vlády to dnes řekl premiér Bohuslav Sobotka.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Česko bude na jednání ministrů financí Evropské unie prosazovat zařazení dětských plen do snížené sazby daně z přidané hodnoty (DPH). Na tiskové konferenci po jednání vlády to uvedl premiér Bohuslav Sobotka. Znovuotevření tohoto tématu podle něj umožní návrh Velké Británie, aby země EU měly více možností, které položky zařazovat do snížené sazby DPH.

"My jsme se na jednání Evropské rady mimo jiné dotkli zčásti i DPH a britský premiér David Cameron prosadil, aby se ministři financí zabývali větší mírou možností, které položky zařazovat do nižší sazby DPH. Otevírá se tak pro ČR možnost zařadit dětské pleny do snížené sazby DPH. Požádal jsem ministra financí Andreje Babiše, aby využil této možnosti, až se bude jednat o britském návrhu," řekl Sobotka.

Přeřazení dětských plen do snížené sazby DPH má vládní koalice ve svém programu. O jejich přeřazení se snažila při schvalování druhé snížené sazby ve výši deseti procent v roce 2014. DPH ovšem patří v Unii mezi takzvané harmonizované daně, jejichž pravidla jsou určována na úrovni celé EU a změny vyžadují souhlas všech členských zemí Unie.

ČR má nyní tři sazby DPH - základní 21 procent, sníženou 15 procent a druhou sníženou 10 procent. Sazba 15 procent je v ČR určena například na potraviny, nealkoholické nápoje, vodné a stočné, teplo, městskou dopravu a ubytovací služby. Druhá snížená sazba se uplatňuje na dětskou výživu, léky, knihy a suroviny určené k výrobě potravin pro lidi s celiakií a fenylketonurií.

Ministr Babiš navrhoval v souvislosti se zavedením elektronické evidence tržeb přeřadit točené pivo a nealkoholické nápoje jako restaurační službu z 15procentní do desetiprocentní sazby. ČSSD navrhovala do nejnižší sazby přeřadit základní potraviny, koalice se ovšem na těchto změnách zatím nedohodla.

 

Právě se děje

Další zprávy