Českému výrobci tabáku Philip Morris vzrostl v pololetí zisk o 6,2 % na 1,7 miliardy

ČTK ČTK
25. 9. 2018 8:32
Podle vedení společnosti se konsolidované tržby zvýšily hlavně díky uvedení bezdýmných tabákových výrobků na český a slovenský trh.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Kutná Hora - Společnosti Philip Morris ČR, která je předním výrobcem a prodejcem tabákových výrobků v zemi, vzrostl v letošním prvním pololetí meziročně čistý zisk o 6,2 procenta na 1,7 miliardy korun. Tržby bez spotřební daně a DPH stouply o 11,2 procenta na 6,4 miliardy Kč, uvedla firma v tiskové zprávě.

Podle vedení společnosti se konsolidované tržby zvýšily hlavně díky uvedení bezdýmných tabákových výrobků na český a slovenský trh a také díky zvýšení prodejních cen cigaret v obou zemích. Firma loni začala distribuovat v ČR a na Slovensku výrobky iQOS, v nichž se na rozdíl od obvyklých cigaret tabák zahřívá. Úroveň škodlivých a potenciálně škodlivých látek je podle společnosti v těchto produktech o 90 až 95 procent nižší.

Od uvedení iQOS na český trh v červenci 2017 firma zaregistrovala téměř 130 tisíc uživatelů. Na Slovensku, kde se výrobek začal prodávat o měsíc později, jich je téměř 70 tisíc.

Objem domácího odbytu se v Česku snížil o 5,4 procenta, zatímco na Slovensku o 4,5 procenta vzrostl. Celkový trh cigaret v ČR v prvním pololetí meziročně klesl o odhadovaných 2,5 procenta a tržní podíl u cigaret Philip Morris ČR poklesl o 2,6 procentního bodu.

Philip Morris ČR je předním výrobcem a prodejcem tabákových výrobků. V Česku zaměstnává přes 1000 lidí.

Test tabákových výrobků:

Inhalace zahřátého tabáku vs. kouření klasické cigarety. Sledujte test tabákových výrobků | Video: Veronika Ljuba Bucková
 

Právě se děje

Další zprávy