České stavebnictví kleslo nejrychleji od března 2013, ubylo hlavně veřejných investic

ČTK ČTK
Aktualizováno 6. 9. 2016 10:44
Stavební produkce se meziročně snížila o 16,3 procenta. Ubylo staveb nových bytů, přibylo naopak stavebních povolení a dokončených bytů.
Stavba. Ilustrační foto.
Stavba. Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha – České stavebnictví v červenci klesalo nejrychleji od března 2013. Zrychlilo meziroční pokles na 16,3 procenta z červnových revidovaných 12,4 procenta.

Přibylo stavebních povolení a dokončených bytů, zahájených bytů bylo naopak proti loňskému červenci méně. Informoval o tom v úterý Český statistický úřad.

Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů se stavební produkce snížila o 12,6 procenta. Letošní červenec měl proti loňsku o tři pracovní dny méně. Ve srovnání s červnem stavebnictví očištěné od sezonních vlivů kleslo o 0,1 procenta.

Za poklesem stavebnictví je především útlum veřejných investic související s nižším čerpáním peněz z fondů EU, shodují se oslovení analytici. Vidí za ním i nedostatek zakázek, který je způsoben mimo jiné změnami u posuzování dopadů staveb na životní prostředí (EIA). To zpomaluje stavbu řady projektů.

"Stavebnictví už v podstatě smazalo předchozí krátkodobý boom vyvolaný nutností rychle dočerpat peníze z fondů EU ze starého rozpočtového období a nové rozpočtové období se zatím na číslech nijak neprojevilo. Zjednodušeně a cynicky se dá říct, že peníze jsou, ale stavět není co," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Propad se podle něj s největší pravděpodobností už letos nepodaří dohnat.

I podle hlavního ekonoma Roklen Lukáše Kovandy je za poklesem útlum čerpání peněz z EU, ale také například tíživé dopady unijní regulace v podobě posuzování dopadů staveb na životního prostředí, které zpomaluje řadu stavebních projektů. "Stavebnictví tak zůstává jediným klíčovým ´nemocným mužem´ české ekonomiky," uvedl.

Propad stavebnictví je i podle zástupce ředitele stavební firmy VW Wachal Ondřeje Wachala vyšší zejména kvůli menším investicím veřejné sféry. "V tyto dny vychází poměrně málo veřejných zakázek, což připisuji přípravám na nový zákon o veřejných zakázkách, který vstupuje v platnost 1. října 2016. Zadavatelé budou mít díky těmto změnám větší manévrovací prostor pro výběr nejvhodnějšího dodavatele, a tudíž je možné, že s vypsáním svých zakázek kvůli tomu čekají," uvedl.

V pozemním stavitelství produkce v červenci meziročně klesla o 12,3 procenta, v inženýrském se snížila o 23,4 procenta.

Stavebních povolení vydaly úřady proti loňskému červenci o 5,2 procenta více, bylo jich 7 013. Orientační hodnota těchto staveb dosáhla 22,1 miliardy korun a ve srovnání se stejným obdobím roku 2015 vzrostla o 17,4 procenta, uvedl ČSÚ.

Bytů bylo v červenci zahájeno meziročně o 15,1 procenta méně, když stavět se začalo 1 910 bytových jednotek. Nárůst statistici evidují u bytů v rodinných domech, v bytových domech ale zahájených bytů ubylo téměř o třetinu.

Dokončených bytů bylo proti loňsku víc o 14 procent, celkem 1 772 jednotek. Nárůst počtu ČSÚ zaznamenal v rodinných domech o 2,6 procenta a bytových o 132 procent.

Pracovníků ve stavebnictví v červenci ubylo v podnicích s 50 a více zaměstnanci o 2,4 procenta. Brali o šest procent víc než loni, v průměru 34 901 korun hrubého.

 

Právě se děje

Další zprávy