České spořitelně se loni dařilo. Poplatky však vynesly méně, řada lidí má účet zdarma

ČTK ČTK
28. 2. 2019 9:52
České spořitelně loni vzrostl čistý zisk meziročně o 5,1 procenta na 15,4 miliardy korun. Provozní zisk se zvýšil o 9,3 procenta na 20,8 miliardy korun. Výsledek ovlivnily hlavně výrazně rostoucí úrokové výnosy a stabilní náklady. Neauditované konsolidované výsledky ve čtvrtek Česká spořitelna zveřejnila na svém webu.
Foto: Ludvík Hradilek

Čistý úrokový výnos České spořitelny za loňský rok dosáhl 27,8 miliardy korun, což je o 9,7 procenta více než o rok dříve. "Na růst čistého úrokového výnosu jako nejdůležitější složky provozních výnosů mají největší vliv rostoucí úvěrové obchody a zvyšování úrokových sazeb Českou národní bankou," uvedla spořitelna.

Přes zvýšení úrokových sazeb čistá úroková marže vztažená k úročeným aktivům klesla z 2,58 procenta na 2,17 procenta. Důvodem je vysoký objem nízkoúročených obchodů s ČNB a pokračující tlak na tržní úrokové marže.

Čisté výnosy z poplatků a provizí klesly meziročně o tři procenta na 8,5 miliardy korun. Nižší byly zejména příjmy z platebních služeb, což je důsledek rostoucího podílu poplatkově zvýhodněných programů u běžných účtů. Spořitelna ale navyšovala příjmy z poplatků z investičních služeb, správy finančního majetku, z prodeje pojišťovacích produktů a poskytování úvěrů.

Čistý zisk z obchodních operací se meziročně snížil o 21,4 procenta na 2,2 miliardy korun. "Tento výsledek byl ovlivněn nižšími výnosy z cizoměnových transakcí, z derivátů a mimořádnou poptávkou po zajišťovacích obchodech v 1. čtvrtletí 2017 v souvislosti s ukončováním devizových intervencí ČNB," uvedla banka.

Objem úvěrů loni vzrostl o 8,5 procenta na 706,8 miliardy korun. Zvýšil se u hypoték, spotřebitelských i firemních úvěrů. "Celkový objem privátních hypoték meziročně vzrostl o více než 11 procenta, stejným tempem rostly i úvěry velkým korporátním klientům," uvedl předseda představenstva České spořitelny Tomáš Salomon. Závazky ke klientům vzrostly o 8,1 procenta na 954,4 miliardy korun.

Spořitelna je největší banka v Česku podle počtu klientů, ke konci loňského roku jich měla 4,63 milionu. Počet bankomatů a platbomatů České spořitelny se zvýšil o 79 na 1783 kusů.

Rakouská finanční skupina Erste Group Bank, která Českou spořitelnu vlastní, je klíčovým hráčem na bankovním trhu střední a východní Evropy. Erste loni zvýšila čistý zisk o 36 procent na rekordních 1,79 miliardy eur (zhruba 46 miliard korun).

 

Právě se děje

Další zprávy