České spořitelně klesl v pololetí zisk na 7,78 miliardy

ČTK ČTK
Aktualizováno 31. 7. 2014 8:32
Provozní zisk zůstal stabilní na úrovni 11,47 miliardy korun.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Vojta Petr/Economia

Praha - Česká spořitelna, největší tuzemská banka podle počtu klientů, v letošním prvním pololetí meziročně snížila konsolidovaný čistý zisk o 4,6 procenta na 7,78 miliardy korun.

Provozní zisk zůstal stabilní na úrovni 11,47 miliardy korun. Neauditované výsledky podle mezinárodních účetních standardů ráno oznámila banka.

"Z našich dat jasně vyplývá, že důvěra domácností i firem je vysoká," uvedl generální ředitel a předseda představenstva České spořitelny Pavel Kysilka.

Čistý výnos z poplatků a provizí meziročně České spořitelně klesl o tři procenta na 5,56 miliardy Kč. "Meziroční pokles je ovlivněn klesajícími cenami finančních služeb s tím, jak klienti stále více využívají internetové bankovnictví a zvýhodněné programy a produkty. Rostou také náklady na provize placené z karetních transakcí. Podařilo se zvýšit objem poplatků a provizí z operací s cennými papíry, zejména díky zvýšeným investicím klientů do investičních fondů. Rovněž se zvýšily provize z pojišťovacích obchodů," uvedla banka.

Provozní náklady se bance meziročně snížily o 4,4 procenta na 9,05 miliardy Kč. Banka zejména snížila personální náklady a náklady na informační technologie. Nově provozní náklady zahrnují také příspěvek do Fondu pojištění vkladů v objemu 468 milionů Kč.

Čistá úroková marže vztažená k úročeným aktivům se mírně snížila na 3,55 procenta z 3,60 procenta. To se projevilo ve snížení čistého úrokového výnosu o 2,7 procenta na 13,31 miliardy Kč.

Hrubý objem hypotečních úvěrů se bance zvýšil o 9,8 procenta na 160,33 miliardy korun. Nárůst podle banky ovlivnily zejména nízké úrokové sazby. Na druhé straně pokračoval pokles spotřebitelského financování, hrubý objem jejich portfolia se snížil o 3,8 procenta na 67,73 miliardy, avšak objem nově poskytnutých úvěrů vzrostl o pět procent na 12,4 miliardy Kč.

Českou spořitelnu vlastní rakouská skupina Erste Group, která spadla v prvním pololetí do čisté ztráty 929,7 milionu eur (zhruba 25,6 miliardy Kč). Loni v pololetí měla banka čistý zisk 301,2 milionu eur (8,3 miliardy Kč). Akcie Erste Bank se obchodují na pražské burze. Erste je klíčovým hráčem na bankovním trhu střední a východní Evropy. Vedle České republiky a Rakouska působí v Rumunsku, na Slovensku, v Maďarsku, v Chorvatsku a v Srbsku.

 

Právě se děje

Další zprávy