České spořitelně klesl loni zisk o pět procent na 14,3 miliardy korun

Janis Aliapulios Janis Aliapulios
Aktualizováno 26. 2. 2016 8:28
I přes pokles zisku si spořitelna udržela nejvyšší zisk ze všech tuzemských bank. Důvodem poklesu čistého zisku byl zejména propad provozních výnosů. Bance nepomohl ani rychlejší růst úvěrů.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jan Pražák/Economia

Praha - České spořitelně loni klesl čistý konsolidovaný zisk o 5,2 procenta na 14,3 miliardy korun. I přesto si udržela nejvyšší zisk ze všech tuzemských bank - přibližuje se jí ale ČSOB, která jako jediná ze tří největších tuzemských loni zvýšila zisk o tři procenta na 14 miliard korun.

Důvodem poklesu čistého zisku České spořitelny byl zejména propad provozních výnosů. Přestože se bance podařilo dosáhnout silného růstu úvěrů, nízká úroková míra na trhu způsobila propad marže. Kromě toho banka vydělala méně i na poplatcích. Ve srovnání s rokem 2014 na nich loni vybrala o miliardu korun méně.

Klienti stále častěji využívají levnější formy služeb a výhodné produkty, včetně speciálních cenových programů. Vliv na poplatky měla i regulace Evropské unie v oblasti plateb kartou, uvedla banka.

Nepříznivý dopad na čistý zisk České spořitelny měl také růst nákladů. Důvodem byly vyšší výdaje na informační technologie související s vývojem nových digitálních aplikací. Banka měla vyšší náklady i v souvislosti s plněním regulatorních požadavků.

Provozní zisk České spořitelny klesl meziročně o 7,6 procenta na 21,2 miliardy korun. Vedení přesto vyjádřilo s loňskými výsledky spokojenost. Důvodem může být meziroční růst úvěrů velkým firmám o 22,2 procenta nebo zvýšení objemu hypoték fyzickým osobám o 11,8 procenta. Spořitelna loni poskytla téměř 26 a půl tisíce nových hypoték, což představuje meziroční nárůst 39 procent.

Rakouská mateřská společnost Erste Group se dokázala dostat z předloňské ztráty a dosáhla zisku 968,2 milionu eur. Provozní výnosy jí klesly meziročně o 1,5 procenta na 6,77 miliardy eur. Předloni banka hospodařila se ztrátou 1,44 miliardy eur. Vedle České republiky a Rakouska působí v Rumunsku, na Slovensku, v Maďarsku, v Chorvatsku a v Srbsku.

 

Právě se děje

Další zprávy