Pozor na chování při hlášení škody v pojišťovně. Hlídá vás systém proti podvodníkům

on on
10. 5. 2019 6:00
Podle informací České asociace pojišťoven v roce 2018 meziročně vzrostly škody způsobené odhalenými pojistnými podvody o zhruba 68 milionů korun. Celkově se vyšplhaly na téměř 1,3 miliardy korun. Celkem 65 procent hodnoty všech falešných žádostí o plnění připadá na pojištění majetku a odpovědnosti.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

Ještě v roce 2008 výše uvedené kategorie zahrnovala "pouze" třetinu odhalených podvodů. Naopak počet podvodů u pojištění vozidel klesl z 63 procent na pětinu.

Za vyšší celkovou hodnotou škody stojí i neustálé vylepšování systémů jednotlivých pojišťoven pro detekci podvodníků. Například pojišťovna Allianz se v loňském roce sice zabývala nižším počtem případů, jejich hodnota ovšem rostla.

Tento rozdíl je nejmarkantnější v Moravskoslezském kraji, kde byla celková odhalená škoda za rok 2018 více než čtyřnásobná, zatímco počet šetřených případů poklesl zhruba o 7 procent.

Téměř na dvojnásobek pak vzrostla u Allianz odhalená škoda v Praze a v Karlovarském kraji. Nejvyšší celkovou škodu zaznamenali v roce 2018 u Allianz po Praze právě v Moravskoslezském kraji, na který také připadá nejvyšší průměrná škoda na jeden podvod.

Podvodníky odhalují automatizované systémy

S rozvojem technologií používá většina pojišťoven automatizované systémy detekující podezřelé chování při nahlašování škodné události. Jádrem těchto analýz jsou specificky budované databáze, ve kterých systémy samy vyhledávají data o pojistné události

"V průměru až sedmdesát procent času stráví vyšetřovatel shromažďováním dat o nahlašovateli pojistné události. Strojové učení umožňuje systémům automaticky hledat a opakovaně analyzovat data, vyhledávat v databázích nebo sbírat data třetích stran bez lidského zásahu. Čas potřebný na rozhodnutí v každém případě se tím zkracuje o 20 až 30 procent," vysvětluje Zuzana Lhotáková, marketingová manažerka SAS Institute ČR.

Odhalování pojistných podvodů má i významný ekonomický dopad na pojišťovny v Česku. Ty vyplácejí ročně v neživotním pojištění škody ve výši 30 až 40 miliard korun (po zohlednění podílu zajišťoven). Jelikož marže u některých pojištění poklesly jen na jednotky procent pojistného, odhalené i neodhalené pojistné podvody v řádu jednotek miliard korun mohou rozhodnout i o zisku nebo ztrátě celé produktové řady.

"Pojišťovny, které budou úspěšnější v odhalování podvodů než jejich konkurenti, získají hned dvojí výhodu: ušetří na podvodných škodách a navíc odradí podvodníky, kteří to raději zkusí jinde. I proto očekávám pokračující investice pojišťoven do detekce a prevence pojistných podvodů," objasňuje Karel Veselý, ředitel poradenských služeb pro pojišťovnictví Deloitte.

 

Právě se děje

Další zprávy