O krok blíž k nezávislosti na Rusku. LNG z terminálu v Nizozemsku proudí do potrubí

ČTK ČTK
23. 9. 2022 15:14
Tanker s první dodávkou zkapalněného zemního plynu (LNG) pro Česko dokončil přečerpávání LNG do terminálu v nizozemském přístavu Eemshaven. Nyní se LNG přeměňuje zpět do plynného skupenství. Plyn už také začal proudit z terminálu do plynárenské soustavy. V pátek to na Twitteru uvedl generální ředitel ČEZ Daniel Beneš. První dodávka pro Česko dorazila do přístavu 19. září.
Zkapalněný plyn pro Česko dorazil do pronajatého terminálu v Nizozemsku | Video: Twitter / Daniel Beneš

Tanker Gaslog Georgetown připlul z amerického terminálu Sabine Pass ve Spojených státech a přivezl 170 tisíc metrů krychlových LNG, tedy 100 milionů metrů krychlových plynu v plynném skupenství. Náklad plynu vyrazil ze Spojených států na cestu 23. srpna. LNG pochází od společnosti Cheniere, která je významným vývozcem zkapalněného zemního plynu.

"Další dva tankery s plynem určeným pro Česko připlují během října a následně budeme pokračovat tempem dvě až tři lodě měsíčně. Jde o významný krok pro energetickou bezpečnost země a důležitou pojistku pro případ, že by k nám přestal téct plyn od jiných dodavatelů," uvedl Beneš.

Náklad připlul na tankeru Gaslog Georgetown, který je dlouhý 293 metrů a široký 46 metrů. Spuštěn na vodu byl v roce 2020. "Jsme připraveni udělat vše, co je v našich silách, abychom Evropě pomohli s dodávkami energie teď i v budoucnu," řekl v pátek Anatol Feygin, výkonný viceprezident a obchodní ředitel společnosti Cheniere.

Česko si v terminálu pronajalo tři miliardy metrů krychlových, potřeba tak bude celkem 30 tankerů. Zásoba pokryje až třetinu roční spotřeby plynu v tuzemsku, výrazně tak sníží závislost státu na plynu z Ruska.

Každou dodávku plynu kupuje ČEZ za spotové ceny, tedy k okamžitému dodání suroviny. Za každou dodávku tak zaplatí jinou částku. Samotný pronájem terminálu vyjde na vyšší desítky milionů eur ročně, přesná cena je neveřejná.

Spotřeba plynu v Česku loni přesáhla devět miliard metrů krychlových. Plovoucí terminál představují dvě spojené lodě, obě slouží jako zásobníky a jednotky zpětného zplynování.

Vedle ČEZ budou zařízení využívat i společnost Shell a firma Engie z Francie. Terminál v Eemshavenu na severu Nizozemska patří společnosti Gasunie, která je mimo jiné provozovatelem nizozemské plynárenské soustavy.

Pro případnou přepravu plynu zajistil ČEZ dostatečné přepravní kapacity z Nizozemska přes Německo do Česka. Tyto kapacity se zajišťují v řadě aukcí na jednotlivých hranicích. V tomto případě jsou zajištěné v dostatečné míře jak na nizozemsko-německé hranici, tak na hranici mezi Českem a Německem, uvedl ČEZ.

 

Právě se děje

Další zprávy