Do Česka loni přijelo rekordní množství hostů. Jsme pro ně bezpečná a levná země

Olga Skalková Ekonomika Olga Skalková, Ekonomika
Aktualizováno 8. 2. 2017 17:00
V českých hotelech, penzionech a kempech se loni ubytovalo o téměř sedm procent více domácích či zahraničních hostů než před rokem. Meziročně se zvýšil také počet přenocování - o 5,4 procenta. Nejvyšší nárůst počtu hostů zaznamenal Karlovarský kraj.
Dobrý rok. (ilustrační foto)
Dobrý rok. (ilustrační foto) | Foto: Thinkstock

Praha - Počet hostů, kteří se loni ubytovali v hotelech a dalších ubytovacích zařízeních v Česku, loni přesáhl 18,37 milionu. To je o téměř o 6,9 procenta více než před rokem a vůbec nejvíc za šestnáct let, co statistici tato data zveřejňují. Údaje dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Zájem stoupl jak ze strany zahraničních turistů, tak i domácí klientely. Zahraniční turisté mají na obsazenosti tuzemských ubytovacích zařízení jen mírně vyšší podíl než Češi. Meziročně se u obou skupin zvýšil také počet přenocování, a to celkem o 5,4 procenta.

Návštěvnost z hlediska počtu hostů i přenocování se loni zvýšila ve všech krajích. Nejvyšší nárůst počtu hostů zaznamenal Karlovarský kraj, a to o 13,2 procenta na 963 tisíc. Z hlediska počtu přenocování rostl nejrychleji Ústecký kraj, o 10,6 procenta nocí.

Vedle Prahy ze zvýšené poptávky turistů nejvíce těžily hoteliéři na jižní Moravě a v jižních Čechách. V Jihomoravském kraji zaznamenali loni zvýšení turistů o osm procent na 1,4 milionu, v Jihočeském kraji o 7,2 procenta na 1,6 milionu.

Většina z celkem 9,3 milionů zahraničních turistů, kteří loni využili hromadná ubytovací zařízení v Česku, mířila do hlavního města. Pražští hoteliéři v minulém roce ubytovali přes šest milionů cizinců, což je meziroční nárůst o 5,9 procenta. Zahraniční turisté tvořili 85 procent jejich hostů.

Země Počet návštěvníků v roce 2016
1. Německo 1 879 754
2. Slovensko 645 788
3. Velká Británie 470 643
4. Rusko 406 410
5. USA 511 629

Pokles zájmu o ubytování v Česku ze strany hostů z Ruska či Japonska (o 15 procent) byl kompenzován vyšší návštěvností nejen z okolních zemí. Němců se loni ubytovalo o 6,4 procenta, tedy o 113 tisíc hostů více než v roce 2015. Slováků přijelo o 11,7 procenta více a návštěvnost z Polska byla vyšší o 12,1 procenta. V loňském roce rovněž pokračoval zvýšený zájem turistů z asijských zemí - tedy z Číny, Jižní Koreje a Tchaj-wanu nebo z blízkovýchodního Izraele.

Silnější poptávku zaznamenali ubytovatelé v posledním čtvrtletí loňského roku. Do hromadných ubytovacích zařízení během tohoto období přijelo celkem 3,9 milionu hostů, což meziročně představovalo zvýšení o 9,8 procenta.

Počet zahraničních turistů vzrostl v posledním čtvrtletí meziročně o 10,3 procenta, Čechů přijelo víc devět procent. Nejvíce hostů - 1,5 milionu - se ubytovalo ve čtyřhvězdičkových hotelech.

Nejvýrazněji v posledním čtvrtletí přibývalo hostů z Číny (meziročně o 49,1 procenta) a Jižní Koreje (o 35,6 procenta).

Loňský rekordní výsledek je překvapením. Česko nemělo hokejové mistrovství světa, juniorské mistrovství Evropy ve fotbalu a halové mistrovství Evropy v atletice jako rok před tím. Hoteliéři původně odhadovali, že loňský rok nepřekoná ten předloňský.

Do karet jim však loni nahrála složitější bezpečnostní situace v řadě zemí. Zahraniční turisté Česko považují za bezpečnou destinaci, kde se kvalita služeb v posledních letech významně zlepšila a ceny jsou přitom stále nižší než na Západě.

 

Právě se děje

Další zprávy