České firmy na Ukrajině: Už pociťujeme krizi

ČTK ČTK
3. 3. 2014 16:30
Automobilka Škoda Auto například snižuje objem výroby vozů v zemi
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Ivo Dokoupil

Praha - Konflikt na Krymu již pociťují i české podniky, které podnikají na Ukrajině. Automobilka Škoda Auto snižuje objem výroby vozů v zemi, negativní dopad na vývoj obratu na tamním trhu registruje i společnost Hamé. Vyplývá to z ankety ČTK mezi exportéry.

Z Mladé Boleslavi se do závodu v ukrajinském Solomonovu dovážejí sady dílů, ze kterých se tam montují auta značky Škoda pro ukrajinský trh. "Situace na Ukrajině má negativní dopady na celou místní ekonomiku včetně automobilového průmyslu. Z toho důvodu upravuje náš partner Eurocar výrobu vozů Škoda v závodě Solomonovo, aby odpovídala aktuálním okolnostem a reálné poptávce," uvedl mluvčí automobilky Tomáš Kubík, podle kterého je ale k vyhodnocení konkrétních dopadů ještě příliš brzy. Díly a příslušenství automobilů Škoda tvořily v roce 2012 asi 11 procent českého vývozu na Ukrajinu.

"Samozřejmě vidíme významný negativní dopad do vývoje obratu na tamním trhu. Na Ukrajinu stále vyvážíme, ovšem vzhledem k napjaté bezpečnostní situaci již došlo k výraznému ztížení podmínek pojištění vývozu do této země," uvedl generální ředitel Hamé Martin Štrupl. Firma má na Ukrajině dceřinou společnost. Všichni její zaměstnanci jsou v pořádku.

Pro firmu Bioveta z Ivanovic na Hané, která vyrábí veterinární přípravky, by mohla být déle trvající krize na Ukrajině velmi nepříjemná. Letos plánuje tržby okolo jedné miliardy, přičemž z Ukrajiny má plynout okolo sedmi až osmi procent. "Je to pro nás významné teritorium. Před dvěma týdny jsme museli pozdržet kamion, protože Kyjev byl obklíčený. Minulý týden jsme ho tam mohli poslat. Nicméně každá taková krize je pro nás ohrožení. Před sedmi lety jsme se dostali do Sýrie, tržby nám tam stoupaly k deseti milionům, přišla válka a je konec. Neprodáme nic. To samé v Egyptě," popsal situaci ředitel Libor Bittner.

Společnost Grund, která dodává na Ukrajinu koupelnové doplňky, již konflikt také pocítila. Výrobu zboží určeného pro Ukrajinu firma zastavila. "Měna jde dolů, žádné záruky nejsou," dodal majitel firmy Jiří Grund.

Stavební firma PSJ má v Kyjevě dceřinou firmu, která oslovuje potenciální investory. "V současné době takto usilujeme o dvě zakázky na výstavbu nákupních a obchodně administrativních center. Vedle Kyjeva sledujeme jako zajímavé teritorium i Krymský poloostrov. Současné dění na Ukrajině samozřejmě může mnoho investičních záměrů pozdržet, či zcela zastavit," uvedl ředitel divize export PSJ Jaroslav Jirkovský.

Podle mluvčího strojírenské skupiny Alta Antonína Murgaše nestabilita na Ukrajině pro byznys není dobrá. "Budeme věřit, že se všichni zúčastnění dohodnou. Situace je ale vážnější, než byla před týdnem," uvedl Murgaš. Alta se zabývá dodávkami obráběcích strojů a technologických zařízení pro strojírenství, hutnictví či energetiku.

"Jsme znepokojeni současnou situací, která může výrazně ovlivnit uzavírání nových kontraktů i rozpracované projekty, které se mohou z důvodu zhoršení fungování státních úřadů a rostoucí opatrnosti bank zpomalit, nebo dokonce zastavit," uvedl Milan Mostýn ze Svazu průmyslu a dopravy. České firmy podle svazu zatím vyčkávají, neznamená to ale, že by se chystaly opustit zemi.

"Obecně je pro zahraniční investory negativní to, že Ukrajina nepodepsala asociační dohodu s EU, která měla být zárukou větší stability podnikatelského prostředí včetně vymahatelnosti práva a také očekávané finanční pomoci," dodal Mostýn.

Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP) v minulém týdnu oznámila, že nebude až do vyřešení situace na Ukrajině pojišťovat nové projekty. Také Česká exportní banka (ČEB) nebude kvůli současné krizi v této zemi financovat nové projekty.

Český vývoz na Ukrajinu dosáhl v roce 2012 hodnoty 33,5 mld. Kč. Ukrajina se tak zařadila z pohledu vývozu na 17. místo. Saldo obchodní bilance dosáhlo kladné výše 11,3 mld. Kč.

 

Právě se děje

Další zprávy