Statistici zpřesnili fyzickou kondici ekonomiky. Je na tom ještě lépe, než si mysleli

spi spi
Aktualizováno 3. 4. 2018 9:53
Českému hospodářství se loni dařilo ještě lépe, než se zdálo podle měsíc starých čísel. Vylepšit kondici ekonomiky pomohly nové údaje o hospodaření vládních institucí.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: iStock

Praha -  Česká ekonomika na tom byla loni ještě lépe, než se ještě před měsícem zdálo. Za celý rok posílila o 4,6 procenta, původní odhad Českého statistického úřadu byl přitom o desetinu nižší.

Meziročně hrubý domácí produkt (HDP) stoupl o 5,5 procenta (původně 5,2) a proti předchozím třem měsícům se zvýšil o 0,8 procenta (původně 0,5). Kondici tuzemské ekonomiky vylepšily podle statistiků nová data za sektor vládních institucí. 

"Statistiky ze sektorových účtů ukazují, že díky silné domácí i zahraniční poptávce zisky firem odolávají jak tlaku rostoucích mezd, tak posilující koruny," komentoval nová čísla analytik Komerční banky Viktor Zeisel. Míra zisku se totiž zvýšila v mezičtvrtletním i meziročním srovnání. Slušný výsledek podle něj zaznamenala i míra investic, která dosáhla třiceti procent. 

Nejvíce si v posledním čtvrtletí roku polepšily domácnosti. Reálné příjmy na obyvatele vzrostly meziročně o 4,8 procenta, zatímco spotřeba přepočtená na jednu osobu se zvýšila o 5,6 procenta. To se projevilo na míře úspor, která se snížila na 10,4 procenta.

"Naopak míra investice v sektoru domácností se snížila o tři desetiny procentního bodu na 8,3 procenta. To má pravděpodobně souvislost s horší dostupností nemovitostí pro rezidenční bydlení. Domácnosti tak v souhrnu nenakupují nemovitosti a své prostředky raději směřují do spotřeby," dodal analytik.

 

Právě se děje

Další zprávy