Vedení ČD rozhodlo půl miliardy Škodě zaplatit. Po prohrané arbitráži se bojí sankcí

ČTK ČTK
Aktualizováno 20. 11. 2015 14:29
Doplatek za dodávku lokomotiv uhradí České dráhy navzdory výzvě ministra dopravy Dana Ťoka, aby nic neplatily. Představenstvo ČD se totiž bojí možných sankcí. "Především jde o hrozbu zahájení exekučního řízení ze strany Škody Transportation, což by negativně ovlivnilo obchodní činnost, vztahy s věřiteli a mohlo ohrozit proces plánované emise cenných papírů," uvedl mluvčí ČD Radek Joklík.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Škoda Transportation

Praha/Plzeň - České dráhy (ČD) zaplatily skoro půl miliardy korun z prohrané arbitráže se společností Škoda Transportation. Doplatek za dodávku lokomotiv řady 380 dopravce uhradí navzdory tomu, že jej ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) vyzval, aby nic neplatil. Ťok dnes novinářům řekl, že ministerstvo dopravy zvažuje podání trestního oznámení v kauze.

"Mohu potvrdit, že první doplatek kupní ceny jsme včera (ve čtvrtek) obdrželi na naše účty," řekla mluvčí Škody Transportation Lubomíra Černá. Podle mluvčího Českých drah Radka Joklíka představenstvo ČD rozhodlo o vyplacení 468 milionů korun ve čtvrtek, přiměla ho k tomu obava z možných sankcí. "Především jde o hrozbu zahájení exekučního řízení ze strany Škody Transportation, což by negativně ovlivnilo obchodní činnost, vztahy s věřiteli a mohlo ohrozit proces plánované emise cenných papírů," uvedl Joklík.

Dráhy vedou se strojírenskou firmou Škoda Transportation dlouhodobý spor o cenu dodávky 20 lokomotiv řady 380. Rozhodčí soud při Hospodářské a Agrární komoře počátkem týdne určil, že dráhy mají Škodovce doplatit 468 milionů korun jako doplatek ke kupní ceně a dalších 760 milionů jako inflační navýšení. České dráhy už proti výsledku arbitráže podaly žalobu k soudu.

Ministr dopravy dnes novinářům řekl, že právníkům na úřadu zadal, ať se podívají, jestli není možné v této věci podat trestní oznámení. Chce také, aby se záležitostí zabývala koaliční rada. "Já bych zároveň chtěl všechny naše kolegy z koalice požádat, ať se přidají k tomu, co jsem udělal já, a to, že zakážou rozhodčí doložky," uvedl také.

Arbitráže jsou podle něj zcela nepředvídatelné, způsob rozhodnutí v aktuálním případě označil za nepochopitelný. Poznamenal také, že je velmi zvláštní, když místopředseda rozhodčího soudu vlastní právní kancelář, která zastupuje Škodu Transportation. Narážel tak na právníka Radka Pokorného, který je blízký premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD).

Ťok už ve středu vyzval vedení ČD, aby prohranou částku nehradilo. "Toto je situace, kdy dochází v přímém přenosu k tunelování Českých drah a já jsem tady od toho, abych v této věci nemlčel," uvedl tehdy Ťok.

České dráhy si u Škody Transportation objednaly 20 třísystémových lokomotiv řady 380 za zhruba 2,5 miliardy korun. Lokomotivy měl železniční dopravce převzít v roce 2009, první stroje ale dostal až v roce 2013. Lokomotivy měly dlouhodobé problémy se získáním povolení pro provoz v zahraničí, stále nemohou jezdit například na tratích do Německa. Od prosince s nimi ČD přitom počítají pro vlaky mezi Prahou a Hamburkem.

 

Právě se děje

Další zprávy