Železniční dopravci omezí během Vánoc provoz, některé spoje jsou už vyprodané

ČTK ČTK
Aktualizováno 21. 12. 2018 15:05
České dráhy během Vánoc omezí provoz. Nejvíc utlumí provoz tradičně v noci z 24. na 25. prosince a v noci ze Silvestra na Nový rok, když nepojede většina regionálních spojů. Omezeny budou i některé dálkové vlaky. Dráhy o tom informovaly v tiskové zprávě. Provoz v těchto dnech omezí i konkurence.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: České dráhy

Vlaky Českých drah budou během Štědrého dne jezdit stejně, jako během svátků. Od 18. až 19. hodiny dopravce plánuje postupně provoz většiny regionálních i některých dálkových vlaků omezit.

Mluvčí drah Petr Šťáhlavský uvedl, že většina regionálních vlaků, která jede po šesté hodině večer, má v jízdním řádu poznámku, že nejede na Štědrý den. Týká se to spojů po celé České republice. Ve večerních hodinách nepojede ani řada vnitrostátních rychlíků, například poslední rychlík z Prahy do Českých Budějovic odjede v 19:31. Omezené budou i jízdy některých dřívějších spojů.

Podle svátečních jízdních řádů pojedou vlaky i v úterý a ve středu. Na Boží hod začne klasický sváteční provoz mezi šestou a sedmou hodinou ráno. Částečné omezení provozuji plánují dráhy i v dalších dnech, během vánočních prázdnin 27. a 28. prosince bude kvůli nižší poptávce po cestování omezen provoz některých spojů. Konkrétní údaje jsou podle mluvčího v jízdních řádech.

Podobná omezení dopravy jako během prvních dvou vánočních dnů chystá státní dopravce i na Silvestra večer a u ranních spojů na Nový rok.

Podobná omezení chystá i konkurence. RegioJet podle mluvčí Alžběty Nečasové například nepojede 24. prosince a v poslední den v roce žádný vlak do Košic, vlaky ukončí svou cestu na Ostravsku. U dalších linek společnost utlumí dopravu především ve večerních hodinách Štědrého dne a ráno následující den. Podobný postup plánuje na Silvestra a Nový rok. Ve stejných časech omezí provoz podle rezervačního systému i Leo Express.

Před Vánoci dopravci své spoje naopak posilují, České dráhy a RegioJet v těchto dnech přidaly až deset tisíc míst navíc. Vlaky na Slovensko posílila i Arriva. I přes posílení je ovšem velká část spojů, zejména ve směru z Prahy na Moravu a Slovensko, vyprodána.

 

Právě se děje

Další zprávy