České dráhy přidají svým lidem pět procent na mzdách. Zlepší se i bonusy

ČTK ČTK
12. 12. 2019 12:55
Platy zaměstnanců Českých drah se v příštím roce zvýší o 4,9 procenta. Vedle toho se navýší i některé benefity. Počítá s tím nová kolektivní smlouva, kterou ve čtvrtek vedení společnosti uzavřelo se zástupci odborů. Informoval o tom mluvčí drah Radek Joklík. Samotné České dráhy zaměstnávají okolo 14 800 lidí.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: České dráhy

Dráhy navyšovaly platy už letos, vzrostly o 5,5 procenta. Průměrný plat u Českých drah se ještě před letošním navýšením pohyboval okolo 35 000 korun. Průměrná mzda v Česku byla ve třetím čtvrtletí tohoto roku 33 697 korun.

"Výsledek jednání je oboustranným kompromisem, který zaměstnancům zajišťuje sociální jistoty a pro společnost je ekonomicky únosný," uvedl generální ředitel a předseda představenstva firmy Václav Nebeský.

Zároveň podotkl, že se vedení společnosti s odbory dohodlo na úpravě i některých benefitů. "Například budeme na stravenky zaměstnancům nově přispívat 55 korun, tedy o pět korun více," dodal.

Skupinu Českých drah tvoří osobní dopravce a nákladní ČD Cargo, dále například Výzkumný ústav železniční, poskytovatel datových služeb ČD Telematika nebo poskytovatel ICT služeb ČD Informační systémy. Dceřiných firem se ovšem kolektivní smlouva netýká.

Společnost v pololetí vykázala zisk 441 milionů korun, což je meziročně o 179 milionů korun více. Celkem skupina zaměstnává asi 23 500 lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy