České Budějovice nakoupí za půl miliardy nové trolejbusy a autobusy. Většinu ceny pokryjí dotace

ČTK ČTK
5. 4. 2018 11:24
Ve vozech půjde od poloviny roku hradit jízdné i platební kartou. Firma plánuje i pilotní projekt školního autobusu. Kloubové klimatizované trolejbusy dlouhé 18 metrů budou mít i přídavnou baterii, která umožní dojezd deset kilometrů bez trolejí.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

České Budějovice - Dopravní podnik města České Budějovice koupí 46 autobusů, elektrobusů a trolejbusů za 498,7 milionu korun. Z 85 procent nákup pokryje dotace EU. Letos přibude sedm nových zastávek, jedna z nich bude na Dlouhé louce, na hlavním tahu od Rakouska.

Ve vozech půjde od poloviny roku hradit jízdné i platební kartou. Firma plánuje i pilotní projekt školního autobusu. Novinářům to dnes řekli zástupci dopravního podniku. MHD ve městě ročně přepraví 38,6 milionu cestujících.

"Je to největší nákup vozidel v jednom roce v historii MHD v Českých Budějovicích," řekl vedoucí útvaru strategie a řízení dopravy Radek Filip. Jde o 24 autobusů na CNG od firmy Solaris, 11 elektrobusů a 11 trolejbusů z firmy Škoda Electric.

Kloubové klimatizované trolejbusy dlouhé 18 metrů budou mít i přídavnou baterii, která umožní dojezd deset kilometrů bez trolejí. "U trolejbusů se letos dostaneme až na výjimky na stoprocentní nízkopodlažnost," řekl ředitel dopravního podniku Slavoj Dolejš.

Elektrobusy nasadí podnik na dvou nových linkách. Pojedou od záchytného parkoviště v Jírovcově ulici na náměstí a k nádraží, jedna z nich pak do Havlíčkovy kolonie a druhá před vchod nemocnice, kde v polovině roku vznikne nová zastávka. "Bude využitelná pro hůře mobilní cestující," řekl náměstek primátora František Konečný (ANO).

Dopravní podnik také rozšíří systém, kdy jsou čidla na křižovatkách propojená s vozy MHD, podle Filipa se tak zlepší průjezdnost městem. Systém je nyní na 20 křižovatkách, do roku 2022 bude na všech, jimiž projíždí MHD, což je kolem čtyřiceti křižovatek.

Novinkou bude i odbavovací a informační systém, v druhém pololetí půjde ve vozech MHD zaplatit platební kartou. Rozšíří se rovněž počet zastávek: nyní jich je přes 400 včetně okolních obcí, na území města jich je 270, nových bude sedm. Přibudou u nemocnice, v ulici Karla IV. i na Dlouhé louce na hlavním tahu městem od Rakouska.

Podle Filipa po ní byla dlouho poptávka, hotová bude do konce května, během prací tam bude několik týdnů snížená rychlost ze 70 na 30 kilometrů v hodině. Další nové zastávky budou v ulici Na sádkách a na Švábově hrádku, kde jsou nové bytové domy.

S prosincovou změnou tarifu jízdného zrušilo město dvacetiminutovou jízdenku za 13 korun, nechalo jen hodinový lístek za 16 korun. Loni měl dopravní podnik tržby z jízdného 120,3 milionu korun. Letos čeká tržby z jízdného 128,6 milionu korun. Prokazatelná ztráta za loňský rok činí 189,1 milionu korun.

Tradice MHD v Českých Budějovicích sahá do roku 1909. Dopravní podnik zajišťuje přepravu ve městě a v 18 obcích. Vozový park čítá 83 autobusů a 58 trolejbusů, které jezdí na 14 autobusových a osmi trolejbusových linkách. Ročně najedou 5,7 milionu kilometrů, přepraví 39 milionů cestujících.

Denně jezdí 2041 spojů. Podnik má 402 zaměstnanců. Základní kapitál je 485,5 milionu Kč, roční výnosy včetně úhrady prokazatelné ztráty činí 410,7 milionu korun. Podnik prodá ročně 5,7 milionu jízdenek.

 

Právě se děje

Další zprávy