Dobré časy vrcholí, lidé podceňují rizika. Banky začnou zpřísňovat půjčky domácnostem

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 16. 10. 2018 13:43
Banky v závěru roku čekají pokles poptávky po úvěrech na bydlení, neměnnou poptávku po spotřebitelských úvěrech a mírné zvýšení poptávky po podnikových úvěrech.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: iStock

Praha - Banky ve čtvrtém čtvrtletí očekávají u úvěrů domácnostem plošné zpřísnění úvěrových standardů, u firemních úvěrů zůstanou beze změny. Vyplývá to z úvěrových podmínek bank, které dnes zveřejnila Česká národní banka.

"Zpřísnění vlastně samo o sobě vyplývá z nových doporučení ČNB. Jde o to, že v době vrcholu hospodářského cyklu je ochota domácností podstupovat větší rizika mnohem větší. Může se tak stát, že přecení svoje síly a ve chvíli, kdy třeba jeden člen domácnosti ztratí práci, se dostanou za hranici udržitelného zadlužení," vysvětlil pro Aktuálně.cz analytik ČSOB Petr Dufek.

"Když k tomu připočteme rekordní ceny nemovitostí zvyšující požadavky na výši hypotečních úvěrů, tak opravdu časem k nějakému zpřísnění dojít muselo," dodává Dufek.

Zároveň finanční instituce ve čtvrtém čtvrtletí čekají pokles poptávky po úvěrech na bydlení, neměnnou poptávku po spotřebitelských úvěrech a mírné zvýšení poptávky po podnikových úvěrech.

Z šetření, kterého se zúčastnilo 21 bank, dále vyplývá, že ve třetím čtvrtletí banky zpřísňovaly úvěrové standardy u úvěrů na bydlení, zatímco u úvěrů firmám je ponechaly nezměněné. Rovněž podmínky u spotřebitelských úvěrů se nezměnily. "Zpřísnění úvěrových standardů u úvěrů na bydlení bylo ovlivněno zvýšením nákladů financování bank a zpřísněním požadavků v oblasti bonity klientů," uvedla zpráva. Zároveň ČNB upozornila, že ve třetím čtvrtletí poptávka po úvěrech na bydlení před říjnovou účinností změn v doporučeních ČNB vzrostla.

Podle doporučení centrální banky by od října dluh žadatele o hypotéku neměl překročit devítinásobek ročního čistého příjmu a na splátku dluhu má vynakládat maximálně 45 procent měsíčního čistého příjmu.

Centrální banka již loni v dubnu doporučila bankám neposkytovat hypotéky nad 90 procent ukazatele LTV (poměr výše úvěru k hodnotě zástavy) a omezit i hypotéky nad 80 procent. Takových mohou banky poskytnout jen 15 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy