Česká televize spustí přechodovou vysílací síť DVB-T2 na konci března. Část diváků nenaladí :D/Art

ČTK ČTK
14. 3. 2018 14:32
Česká televize dosáhne na přelomu března a dubna pokrytí přechodovou sítí 98,7 procenta populace. Zvýšením počtu vysílačů v květnu z 22 na 26 pak pokrytí vzroste na 99,6 procenta populace.
Logo dětské stanice ČT :D.
Logo dětské stanice ČT :D. | Foto: Česká televize

Praha - Česká televize zahájí digitální pozemní vysílání v novém standardu DVB-T2 za dva týdny 29. března. Kvůli spuštění přechodové veřejnoprávní sítě nepůjde části diváků naladit program ČT :D/Art. Na dnešním jednání rady ČT to uvedl generální ředitel Petr Dvořák.

Česká televize dosáhne na přelomu března a dubna pokrytí přechodovou sítí 98,7 procenta populace. Zvýšením počtu vysílačů v květnu z 22 na 26 pak pokrytí vzroste na 99,6 procenta populace.

V době spuštění přechodové sítě vypadne kanál ČT :D/Art z multiplexu 3, kde bude nahrazený novým programem Prima Krimi. V květnu naopak Déčko nahradí v Multiplexu 1 program ČT Sport.

Od konce května 2018 tak bude program ČT Sport dostupný v zemském vysílání pouze ve vysokém rozlišení v přechodovém multiplexu ČT ve standardu DVB-T2 a v regionálních DVB-T sítích. Informační kampaň ke změnám podle Dvořáka poběží od příštího týdne.

Přechodové sítě slouží k tomu, aby se mohli na nový standard plynule připravit vysílatelé i diváci. DVB-T2 proti nynější technologii DVB-T umožňuje vysílání více programů na menším rozsahu frekvencí. Přechod na DVB-T2 by měl být dokončený na začátku roku 2021.

Přechod na DVB-T2 se musí uskutečnit kvůli závazku státu uvolnit vysílací televizní pásmo 700 MHz pro rychlé mobilní sítě. Vedle veřejnoprávního přechodového multiplexu již běží přechodová síť Českých Radiokomunikací a také síť společnosti Digital Broadcasting.

Pozemní digitální vysílání v současnosti využívá kolem 60 procent domácností. Televizní přijímač nebo set top box pro DVB-T2 nyní vlastní zhruba pětina domácností. V současnosti je na trhu 1200 certifikovaných televizí a set top boxů, které DVB-T2 podporují.

 

Právě se děje

Další zprávy