Česká spořitelna zrušila účet Syřanovi kvůli sankcím. Neprokázal vazbu na Česko

ČTK ČTK
Aktualizováno 17. 9. 2018 15:29
Rodina žije v Česku několik let, dcery zde studují a otec dojíždí za prací do zahraničí. Podle banky muž neprokázal trvalejší vazbu na Česko.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Česká spořitelna (ČS) zrušila účet Syřanovi, který několik let žije i s rodinou v Česku. Důvodem byla zřejmě země jeho původu a tamní režim prezidenta Bašára Asada, který podléhá mezinárodním sankcím. Podle banky nebyl muž schopen prokázat trvalejší vazbu na Česko. Informoval o tom server iDNES.cz.

Podle mluvčího ČS Filipa Hrubého banka musí respektovat sankce, které mezinárodní společenství uplatňuje proti vládnoucím režimům řady států, například Sýrie, Severní Koreje nebo Íránu.

Syrská rodina s dvěma dcerami bydlí v Česku několik let, přičemž dcery zde studují. Otec dojíždí za prací do zahraničí. 

"Účet jsme byli nuceni zrušit pouze v případě otce, který v České republice nepracuje, ani zde nemá trvalý či přechodný pobyt, jediný dokument, který nám byl schopen poskytnout byl cestovní pas. Obě dcery, které v České republice oficiálně studují, u nás mají i nadále otevřené zcela funkční účty," doplnil pro Aktuálně.cz Hrubý. 

"Přistupujeme velice obezřetně k zakládání nových a vedení stávajících účtů u státních příslušníků těchto zemí, a to zejména u těch, kteří nemají v České republice trvalé bydliště nebo nejsou schopni prokázat trvalejší vazbu k Česku," uvedl Hrubý a dodal, že při zřizování a vedení účtu u ČS nehraje roli národnost klienta, ale jeho státní příslušnost.

Podle výkonného ředitele České bankovní asociace Pavla Štěpánka banka nesmí poskytnout službu těm, kteří jsou na seznamu lidí a společností, které jsou spoluzodpovědné za násilné represe syrského režimu proti civilní populaci, nebo kteří mají k někomu z tohoto seznamu nějakou vazbu. Podle serveru jméno rodiny na tomto seznamu však není.

 

Právě se děje

Další zprávy