Česká spořitelna má účet bez poplatků. Stačí 7000 korun

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
4. 11. 2013 13:20
iÚčet je téměř zdarma za dvou podmínek, ale výběry z bankomatů se platí vždy.
Foto: Česká spořitelna

Praha - Už i Česká spořitelna nabízí běžný účet, který dokáže být téměř bez poplatku. Největší tuzemská banka podle počtu klientů jej od 4. listopadu zařazuje do své nabídky pod názvem iÚčet.

Ten láká na základní bankovní služby bez poplatku, ovšem při dodržení dvou podmínek. Internetové bankovnictví, bezkontaktní platební kartu Visa Classic a všechny tuzemské platby zdarma dostane v České spořitelně ten, kdo zaplatí kartou u obchodníků alespoň 7000 korun měsíčně. Další podmínkou je, že nebude svůj účet obsluhovat na pobočce banky.

Kdo současně nesplní obě podmínky (tedy nezaplatí kartou u obchodníků alespoň 7000 korun měsíčně nebo zadá, změní či zruší platbu na pobočce), přijde jej účet v daném měsíci na 98 korun.

Ani při splnění těchto podmínek však nejsou součástí bezplatného balíčku výběry z bankomatu (zůstaneme-li u základních, tedy nejčastěji používaných služeb). Za výběr budou majitelé iÚčtu i nadále platit šest korun, když využijí síť České spořitelny, nebo 40 korun, když hotovost vyzvednou z bankomatu konkurence. Nicméně zájemci si mohou předplatit neomezený počet výběrů z vlastních bankomatů za paušál 29 korun na měsíc.

"iÚčet si klienti mohou zřídit výhradně přes internet, bez odesílání a podpisu papírových smluv či návštěvy pobočky, což přesně odpovídá požadavkům klientů, kteří chtějí svoje záležitosti řešit online z pohodlí domova," říká Veronika Jančová, ředitelka úseku řízení retailových produktů České spořitelny.

iÚčet má oproti jiným běžným účtům několik omezení. Nelze na něm například sjednat disponující osoby a je k němu možné vydat pouze jednu debetní kartu.

Motivace, která dává smysl

Běžné účty bez poplatků s žádnými či "měkčími" podmínkami v Česku nabízí především nové banky - mBank, Fio, Equa bank a Air Bank. Bezpoplatkový účet ale do své nabídky v minulých měsících zařadila také třeba GE Money Bank.

mBank, průkopník bezpoplatkového účtu v Česku, používá podobnou motivaci k platbě kartou jako nově Česká spořitelna. mBank ale na rozdíl od spořitelny nabízí již v základu účet bez poplatku. Za utracené peníze přes kartu přímo u obchodníků slibuje výběry z bankomatů jakékoli banky v Česku zdarma. Maximálně nabízí tři takové výběry zdarma (za 4000 korun zaplacených kartou u obchodníků).

Banky motivují klienty k přímému placení kartou proto, že z transakcí u obchodníků získávají poplatky kolem jednoho procenta z platby, kdežto výběry z bankomatů jsou pro ně naopak ztrátové.

 

Právě se děje

Další zprávy