Česká spořitelna letos vydělala 11,8 miliardy, meziročně si mírně polepšila

ČTK ČTK
2. 11. 2018 8:44
Čistý zisk České spořitelny za tři čtvrtletí letošního roku činil 11,8 miliardy korun. Meziročně se zvýšil zhruba o 140 milionů korun. Důvodem je především růst čistého úrokového výnosu o 8,5 procenta na 20,2 miliardy korun. Hospodářské výsledky Česká spořitelna zveřejnila na svém webu.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát

"Portfolio hypoték překročilo hranici 250 miliard korun. Dokázali jsme výrazně růst v úvěrech fyzickým osobám i korporátním klientům," uvedl předseda představenstva Tomáš Salomon. Příznivý vývoj české ekonomiky, rostoucí mzdy a snižování nezaměstnanosti se podle banky promítají do poptávky po zboží a službách, a tím pádem i po úvěrech.

Na vyšší čisté úrokové výnosy mají největší vliv rostoucí úvěrové obchody a zvyšování úrokových sazeb Českou národní bankou. "Přes zvýšení úrokových sazeb čistá úroková marže vztažená k úročeným aktivům poklesla na 2,13 procenta, důvodem je vysoký objem nízkoúročených obchodů s ČNB a pokračující tlak na marže na trhu," uvedla Česká spořitelna.

Hrubý objem klientských úvěrů očištěný o vliv reverzních repo operací meziročně vzrostl o 9,7 procenta na 701,4 miliardy korun.

Provozní zisk firmy se za devět měsíců zvýšil o 5,4 procenta na 15 miliard korun. "Za důležité považuji i meziroční zlepšení ukazatele poměru provozních nákladů a výnosů, které potvrzuje, že se nám daří zvyšovat i naši vlastní efektivitu," dodal Salomon.

Výsledky spořitelny podle portfolio manažera ve společnosti Cyrrus Tomáše Pfeilera vyzněly velmi optimisticky. "Důležitým ukazatelem je růst čistého úrokového výnosu. V rámci skupiny Erste patří Česká spořitelna k hlavním tahounům růstu úrokových výnosů," uvedl.

Čisté výnosy z poplatků a provizí meziročně poklesly o 4,2 procenta na 6,4 miliardy Kč, snížily se příjmy zejména z platebních služeb v důsledku rostoucího podílu běžných účtů zdarma.

Čistý zisk z obchodních operací se v meziročním porovnání snížil o 24,1 procenta na 1,7 miliardy korun. Výsledek ovlivnil nižším výnos z devizových transakcí a mimořádná poptávkou po zajišťovacích obchodech v prvním čtvrtletí 2017, což souviselo s ukončováním devizových intervencí ČNB.

Česká spořitelna je největší bankou v Česku podle počtu klientů, ke konci září jich měla 4,64 milionu. Mateřská Erste Bank je klíčovým hráčem na bankovním trhu střední a východní Evropy. Spořitelnu koupila v roce 2000 za 19 miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy